Kas oliiviõli on igal temperatuuril ohutu?

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliiviõli sobib kasutamiseks paljudes toitudes
Oliiviõli sobib kasutamiseks paljudes toitudes Foto: SCANPIX

Oliiviõli on oma omaduste tõttu palju vastakaid arvamusi tekitanud, mis puutub selle kasutamisse praadimisel või küpsetamisel.

Tõepoolest, ekstra neitsioliiviõli «murdepunkt» on 160 kraadi ja neitsioliiviõlil 215 kraadi juures, teatab huffingtonpost.com. Nendel temparatuuridel hakkab oliiviõli oma tervislikke  omadusi kaotama ning tootma kemikaale, mis pole kehale sugugi kasulikud. Mürgiste ühenditega siiski tegemist ei ole.

Toitumisteadlane Bridget Bennett rõhutab, et tegelikult kehtib see kõikide õlide kohta. Kui rapsiõlil ja teistel praadimiseks mõeldud õlidel on «murdepunkt» kõrgema temperatuuri juures, ei jää see siiski olemata. Ta soovitab valmistada toitu piisavalt madalal temperatuuril, mis tooks esile oliiviõli hea maitse ja tervislikud omadused ning ei vallandaks kahjulikke kemikaale.

Bennetti soovitusel võiks valmistada oliiviõliga toite ahjus alla 180 kraadisel temperatuuril. Ahjus ei kõrbe toit nii kiiresti põhja kui pannil, st toitu ei pea pidevalt segama ja seda saab piisavalt kaua küpsetada.

Kuna ekstra neitsioliiviõli pressitakse otse oliividest ega kuumtöödelda, on sellel rikkalik maitse, mis sobib juurviljade ja lihatoitude küpsetamiseks suurepäraselt. Lisaks aitab oliiviõli rasvlahustuvatel vitamiinidel paremini imenduda.

Paremini taluvad kuumust maapähkli- ja seesamiõli, mida võib kuumutada vastavalt 230 ja 210 kraadini. Populaarne kookosõli talub siiski ka vaid suhteliselt madalat temperatuuri nagu oliiviõli ehk üle 190 kraadi pole soovitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles