Enne emaks saamist kaal normi

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka raseduse ajal ei pea sööma kahe eest
Ka raseduse ajal ei pea sööma kahe eest Foto: SCANPIX

Lapsesaamise soovi täitumise üheks eeltingimuseks on kehakaalu normi viimine.

Sageli on nii alakaal kui ka ülekaal põhjuseks, miks ei rasestuta, kirjutab Mai Maser figuurisõprade portaalis.

Uuem Edinburgi ülikooli teadlaste uuring on seotud ülekaaluliste emade laste tervise pikaajalise jälgimisega. Kuna ülekaaluga kaasneb sageli teisi haigusi, nagu kõrge vererõhk, diabeet jm, siis need koos mõjutavad raseduse ajal lapse tervist ja loovad fooni haiguseriskiks. Teadlased leidsid, et ülekaaluliste emade lastel on sagedamini südame- ja veresoonkonnahaigusi ning 35 protsendil neist on suurem risk surra enne 55-aastaseks saamist.

Ülekaalulisi emasid on üpris palju. Näiteks Soome professor Mika Gissleri andmetel oli Soomes 2010. aastal 12,1% rasedatest ülekaalulised. Kui lisandub veel ema suitsetamine ja alkoholi tarvitamine, siis suurenevad ohud lapse tervisele.

Teadlaste kaks põhilist soovitust on saada lapsed enne 30-aastaseks saamist, kuna sagedamini suureneb kehakaal just koos eaga, ning võtta maha liigsed kilod enne rasestumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles