Lihtne nipp isudega võitlemiseks

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiudained
Kiudained Foto: SCANPIX

Kiudainete tarbimise suurendamine on üks lihtsamaid viise oma isude ohjeldamiseks.

Kiudained aeglustavad seedimist ning mõjutavad hormoone selliselt, et tunned ennast paremini, kirjutab poliquingroup.com.

Viimased uuringud on leidnud, et suurem kiudainete tarbimine aitab märgatavalt tõsta keha võimet põletada rasva ja vähendada keha rasvaprotsenti.

Uuring leidis, et kuue nädala jooksul suurema koguse kiudainete tarbimine viis rasvapõletuse kasvu ja ainevahetuse kiirenemiseni. Veresuhkru reaktsioon toidule oli 10 protsenti parem ning greliini ehk näljahormooni tase oli toidukordade vahel madalam.

Kõrgema kiudainesisaldusega toiduplaani järgmine aitas inimestel tunda ennast märgatavalt energilisemana. Teadlased usuvad, et kiudainete tarbimine mõjutab otseselt hormoone, mis määravad, kuidas me ennast tunneme- aktiivse ja energilisena või hoopis unisena.

Samad hormoonid mõjutavad ainevahetust, tõstes või langetades energiataset ning rasvapõletust.

Kiudainete mõju kaalu langetamisele on märgatav: uuring, mis võttis kokku 16 erinevat uuringut leidis, et iga 1000 kcal kohta tarbitud 14 grammi kiudaineid vähendas nelja nädala jooksul 3 kg võrra keharasva.

8- nädalane uuring päädis 5 kg keharasva kaoga.

Teised kiudanete kasulikud omadused:

29% madalam risk südamehaigusteks;

30% madalam risk diabeedi tekkeks;

62% madalam risk, et “eeldiabeet” muutuks väljakujunenud diabeediks

USAs tarbib vähem kui 5 protsenti elanikkonnast kiudaineid 14g/1000 kcal kohta, mis on Ameerika Dietoloogide Assotsatsiooni soovituslik päevane kogus.

Eriti tasub kiudainete tarbimist jälgida kõrge valgusisaldusega toitumiskava järgivatel inimestel, sest nemad tarbivad suurema tõenäosusega vähem kiudaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles