Kaitsevägi saab strateegilise meditsiinilise evakuatsiooni võimekuse

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe õppus
Kaitseväe õppus Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kaitseväe toetuse väejuhatus allkirjastas eile kaks uue võime loomise aluseks olevat lepingut - lennuteenuse lepingu Soome ettevõttega Jetflite OY ja lepingu meditsiinilise saateteenuse pakkumiseks SA Põhja-Eesti regionaalhaiglaga. 

Kui varasemalt on rahvusvahelistest sõjalistes operatsioonides toetutud oma liitlasriikidele, siis eile Tallinnas kaitseväe toetuse väejuhatuse staabis allkirjastatud lepingud tsiviilkoostööpartneritega loovad kaitseväele iseseisva strateegilise meditsiinilise evakuatsiooni võime. «Antud võime loomine annab meie kaitseväelastele kindlustunde, et oleme suuteline vajadusel tagama nende kohese meditsiinilise evakuatsiooni mis tahes maailma punktist,» ütles kaitseväe poolt lepingute koostamist juhtinud leitnant Toomas Pärnpuu.

Lepingute kohaselt tagavad partnerid kaitseväele meditsiinilise evakuatsiooni nii spetsiaalsetel erilendudel kui ka kergemate, kuid saatmist vajavate patsientide puhul tavapärastel liinilendudel. Pikaajalise meditsiinilise lennutranspordi kogemusega Jetflite OY tagab kaitseväele lühikese etteteatamisega spetsiaalse meditsiinilise seadistusega lennukite olemasolu, toimetamaks vigastatud või haigestunud sõdurid kodumaale või vajamineva ravi võimaldamiseks sobivasse riiki.

SA Põhja-Eesti regionaalhaigla tagab evakuatsioonilendudele vajaliku meditsiinilise saatepersonali ning varustuse. Eesti meedikute kaasamine võimaldab meie sõduritel saada transpordi ajal meditsiinilist saateteenust oma emakeeles.

Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse liikme ja haigla ülemarsti dr Andrus Remmelgase sõnul on regionaalhaiglal pikaajaline patsientide rahvusvahelise ja kohaliku lennutranspordi kogemus. «Meil on vastav varustus ja spetsiaalse väljaõppe saanud kogenud personal,» ütles doktor Remmelgas ning lisas, et Eestisiseselt vajab aastas lennutransporti umbes 150 patsienti. Strateegilise meditsiinilise evakuatsiooni eesmärk on tagada rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel ja õppustel osalevate ning välisteenistuses teenivatele Eesti kaitseväelaste kiire meditsiiniline evakuatsioon - seda nii viga saamise kui ka haigestumise korral.

Samuti võimaldab see spetsiaalset lennutransporti kodu- ja välisriigi haiglate vahel seda vajavatele patsientidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles