Kuus soovitust internetist ravimite ostmisel

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veebikaubandus võimaldab kaupu lihtsalt ja mugavalt hankida ning mugavuse ja ostmise-nõustamise privaatsust hinnates ostetakse sageli ka ravimid internetist. Ravimiamet annab nõu, kuidas veenduda ravimimüüja usaldusväärsuses ja tagada ostja turvalisus.

1. Enne ravimi ostmist arutage tervisemuresid esmalt arsti või apteekriga.

Konsulteerige arsti või apteekriga, enne kui otsustate end ise ravida või ravimit vahetada. Teid aidatakse sobiva toote, meetodi (alati ei ole ravimit vaja) või ravimi leidmisel ning nõustatakse ravimi kasutamise osas.

Käsimüügiravimeid kasutatakse kergete, ajutiselt esinevate ja isediagnoositavate haiguste (näiteks nohu, palavik, valu ja allergia) puhul.

Retseptiravimeid kasutatakse tõsiste haiguste raviks või haigusnähtude leevendamiseks (näiteks kõrgvererõhu tõbi, diabeet, astma), mille puhul diagnoosi paneb ja ravimid määrab arst.

2. Kui vajate ravimit ja soovite seda osta internetist, leidke seaduslik apteek.

Veebis pakuvad internetiapteekide kõrval ravimeid ka firmad, kes ravimeid müüa ei tohi. Kuigi nende veebileht võib välja näha professionaalne, võib tegu olla ebaseadusliku müügikoha ja võltsitud ravimitega.

Otsige apteegi veebilehtedelt Euroopa Liidu internetiapteekide ühtset logo (vaata allpool). Klõpsake sellel ja kontrollige, kas veebiapteek on seaduslik, alles seejärel alustage ostmist.

3.  Ärge usaldage apteeki, kus retseptiravimi ostuks retsepti ei nõuta.  

Arst on teile kirjutanud retseptiravimi. Eesti internetiapteegist saab ravimi välja osta digiretsepti alusel. Teistest Euroopa Liidu internetiapteekidest retseptiravimeid digiretseptiga osta ei saa, kuna puudub ühtne piiriülese digiretsepti võimalus. Ebaseaduslikud müügikohad müüvad ka retseptiravimeid retseptita.

4. Liiga soodsad pakkumised peaksid äratama kahtlust.

Ravimite hinnad tava- ja internetiapteegis ei erine oluliselt. Ebatavaliselt madal hind viitab võltsravimile.

5. Küsige ravimite õigeks ja ohutuks kasutamiseks apteekrilt nõu.

Sarnaselt tavaapteegiga peab ka internetiapteegis saama ravimite kasutamise kohta nõu küsida. Nõustamise viis on apteegi valida, selleks võib olla telefon, dialoogiaken veebilehel, Skype, MSN või mõni muu kiirsuhtluse kanal. Võimalikud suhtluskanalid on kirjas internetiapteegi veebilehel.

6. Pöörake tähelepanu tellimise ja kohaletoimetamise tingimustele.

Eesti internetiapteegist tellides valige ravimi kättesaamiseks apteegi veebilehelt sobiv kohaletoimetamise viis. Sõltuvalt kohaletoimetamise viisist võib tasu suurus olla erinev, kuid tasu ei tohi sõltuda teie elukohast, konkreetsest ravimist, tellimuse maksumusest ega ravimite või saadetiste arvust.

Ravimite tellimisel teistest Euroopa Liidu internetiapteekidest tuleb arvestada, et nende müügi- ja kohaletoimetamise tingimused võivad liikmesriigiti erineda ning riigid võivad seada piiranguid ravimite kogustele. Eestisse saate tellida vaid Eesti müügiloaga ravimit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles