Ettevõtja jäi süüdi tervise arengu instituudi petmises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Tauts.
Kristina Tauts. Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuulunud ettevõtja Kristina Tauts jäi esmaspäeval Harju maakohtus süüdi tervise arengu instituudilt ligi 60 000 euro väljapetmises ja pidi vastu võtma tingimisi karistuse.

Kohus karistas Tautsi kokkuleppemenetluse korras üheaastase tingimisi vangistusega sama pika katseajaga. Tautsi ettevõte Comenius OÜ sai juriidilise isikuna 4000 euro suuruse rahalise karistuse, mille tasumist võimaldab kohus maksegraafiku alusel.

Ühtlasi tuleb mõlemal süüalusel tasuda solidaarselt tsiviilhagi katteks 34 483 eurot. Sealjuures arvestas kohus, et Comenius on juba tagastanud tekitatud kahjust 23 180 eurot.

IRLi teatel lahkus Tauts pärast otsuse kuulutamist erakonnast.

Süüdistusest nähtub, et 2010. aasta juulis korraldas tervise arengu instituut (TAI) Euroopa sotsiaalfondi toetatava programmi «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011» raames hankemenetluse uimastisõltlastele ööpäevaringse rehabilitatsiooniteenuse osutaja leidmiseks.

Kristina Tautsile kuuluv OÜ Comenius esitas TAI-le pakkumise ning TAI sõlmiski firmaga lepingu, mille järgi pidi Comenius osutama narkomaanidele ööpäevaringset rehabilitatsiooniteenust. Samas selgus peagi, et Tauts oli hankel osaledes esitanud valeandmeid ning seda nii pakkumuses kui ka hiljem lepingut sõlmides.

Uurimine tuvastas, et tegelikult ei olnud Comenius valmis ega võimeline TAIga lepingu sõlmimisel võetud lepingulisi kohustusi täitma, samas oli Tautsi eesmärk valeandmeid esitades saada kätte TAI-lt lepingus sätestatud tasu.

Selgus, et Comeniusel polnud teenuse pakkumiseks vajalikku kaadrit. Süüdistuse järgi teadis Comenius juba enne TAIga lepingu sõlmimist, et ei hakka tegelema uimastisõltlastega ASi Ida-Tallinna Keskhaigla ruumides, mille oli heaks kiitnud terviseamet ja mis oli näidatud tegevuskohana terviseameti poolt firmale väljastatud tegevusloal ambulatoorsete psühhiaatriateenuste osutamiseks.

Süüdistuse järgi sai Comenius OÜ ja selle juhatuse liige Kristina Tauts pettusega varalist kasu 57 663,80 eurot, samas summas tekitasid süüalused TAI-le varalist kahju.

Kohtueelse uurimise lõppedes sai Tauts süüdistuse suures ulatuses kelmuses ja Comenius sama süüdistuse juriidilise isikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles