Uuring: suitsetav rase sünnitab tõenäolisemalt kriminaali

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine kahjustab loote kesknärvisüsteemi
Suitsetamine kahjustab loote kesknärvisüsteemi Foto: SCANPIX

Austaalias läbiviidud uuringu põhjal selgus, et naistel, kes raseduse ajal suitsetavad, sünnib suurema tõenäosusega kriminaalsusele kalduv laps.

Uuring hõlmas 5000 perekonda, kus kasvasid 12- ja 13-aastased lapsed, kelle emad olid raseduse ajal suitsetanud, vahendab The Independent. Nende laste kriminaalsusele kalduv riskikäitumine oli suurem kui neil, kelle emad ei olnud suitsetanud.

Austraalia pereuuringute instituut tõi nende perede kohta välja ka teisi tegureid nagu sotsiaalne taust, vanemate vanus ja haridustase, majanduslik olukord, sünnituse kulg ning kasvatusmeetodid.

Teismeliste kriminaalsed teod olid valdavalt vargused, vara kahjustamine, koolist puudumine ja kaklustes osalemine. Uuringu läbiviijate sõnul pärineb selline käitumine eelkõige perekonnast.

Raseduse ajal suitsetanud emade lastel esines ka rohkem tähelepanuhäireid ja keskendumisraskusi.

Üllataval kombel avastati, et ka väga karmide kasvatusmeetoditega peredes kaldusid lapsed kriminaalsusele. Mõlemal juhul kommenteerisid teadlased seost suitsetamisega selliselt, et see mõjutab areneva loote närvisüsteemi kujunemist ning enamikel juhtudel kahjustab seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles