Briti tippspetsialist Eestis: rakendage optometriste paremini

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Optometristid võiks osaleda haiguste tuvastamisel
Optometristid võiks osaleda haiguste tuvastamisel Foto: Teet Malsroos

Eile ja täna võõrustas Kreutzwaldi Silmakeskus Inglismaa Leedsi ülikooli konsultant-oftalmoloogi doktor Martin McKibbinit. Euroopa tippude hulka kuuluv silmaarst külastas Eestit esimest korda.

Täna  analüüsis dr McKibbin Eesti patsientide haiguslugusid ning konsulteeris keerulisemaid juhtumeid. Põhiteema oli kollatähni ealine degeneratsioon (ingl k age-related macular degeneration ehk AMD).  

Dr McKibbin ja Eesti arstid vahetasid kogemusi, kuidas kollatähni degeneratsiooniga patsiente kiiremini ja paremini aidata. Inglismaal on erinevalt Eestist optometristid silmahaiguste tuvastamisel efektiivsemalt rakendatud, mistõttu jõuavad silmahaigustega patsiendid kiiremini silmaarsti juurde.

«Eestis on optometristid valdavalt tööl prillipoodides ning hõivatud prillide väljakirjutamisega, mitte haiguste tuvastamisega. Kuna optometristiga puutuvad inimesed sagedamini kokku kui silmaarstiga, peaks just nende võimekust rohkem kasutama,» kommenteeris briti spetsialisti soovitusi.

Briti tipparsti sõnul muutuvad geneetilised uuringud silmaarstidele ja nende patsientidele üha tähtsamaks. Geenitestide abil on võimalik kinnitada või ümber lükata pärilike silmahaiguste esinemist, sealhulgas kollatähni degeneratsiooni päriliku riski avaldumist.

Dr McKibbin jätkab Eesti arstidega suhtlemist telemeditsiini vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles