Kuidas «päevade» ajal sportida

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trennist ei pea loobuma
Trennist ei pea loobuma Foto: SCANPIX

Kui päevade ajal on väsimustunne suur ning trennisoov eriti väike, siis tasub teada, et tegelikult enda liigutamine just leevendab neid vaevusi.

Health.com toob välja soovitused, mida tasuks sel ajal sportides silmas pidada.

Trenn aitab vaevuste vastu

Kuigi spordiklubisse minek võib tunduda viimase asjana, mida teha soovid, siis mida aktiivsem sa regulaarselt oled, seda kergemini talutavaks muutuvad päevad. Näiteks higistamine leevendab ebameeldivat paistetustunnet kõhupiirkonnas, mis on tekkinud just üleliigsest vedelikust kehas.

Lisaks vabastab trenn õnnehormoone ja muudab tuju paremaks.

See võib olla parim aeg HIIT-treeninguks

HIIT ehk kõrge intensiivsusega intervalltreening ei ole sel ajal sugugi halb mõte. Päevade alguses langeb kehas naissuguhormoonide östrogeeni ja progesterooni tase, mis muidu takistavad ligipääsu süsivesikute ja glükogeenivarudele. Kui naise kehas on östrogeeni tase kõrge, toimub energia (süsivesikute ja rasvade) kulutamine aeglasemalt kui siis, kui selle hormooni tase on madal.

Trenn jahutab

Hormoonide madalseisu tõttu võid lisaks väsimusele tunda palavust, mida leevendab treening. Tunniajane trenn ergutab närvisüsteemi ning higistades keha jahtub.

Enneta ebamugavust

Kui tead, et päevade ajal kõht enamasti valutab, võiksid võtta tavapärast valuvaigistit 24 kuni 48 tundi enne päevade algust. Sedasi ennetad sümptomeid, mis muidu hoiaksid sind trenni minemast. Enamasti on abi ka siis, kui võtta valuvaigistit juba valu tekkides.

Puhkamine on täiesti lubatud

Jättes kõik eelneva kõrvale, ei tasu end halva enesetunde korral siiski piitsutada. Tuleks osata vahet teha sellel, kas tunned veidi ebamugavust või tunned end tõeliselt halvasti. Esimese korral treening või muu kerge liigutamine aitab vere kiiremini käima panna ning vähendab ebamugavust. Kui tunned end väga halvasti ega suuda millelegi keskenduda, tuleks rääkida arstiga ning vajadusel paariks päevaks koju jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles