Malaaria vaktsiin sai rohelise tule

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaaria ennetamises on tehtud edusamme
Malaaria ennetamises on tehtud edusamme Foto: SCANPIX

Malaaria vaktsiin sai Euroopa Ravimiametilt positiivse hinnangu

Euroopa Ravimiamet avaldas 24. juulil  positiivse seisukoha maailma esimese malaaria vastase vaktsiini Mosquirix kohta ning soovitas seda hakata kasutama väljaspool Euroopa Liitu, teatas terviseamet.

Mosquirix (tootja GlaxoSmithKline Biologicals S.A.) on rekombinantne liitvaktsiin, mis kujundab immuunsuse malaaria kõige ohtlikuma tekitaja Plasmodium falciparum’i  ja B-viirushepatiidi vastu. Vaktsiin koosneb malaaria tekitaja Plasmodium falciparum’i sporozoidide valgust, mis on seotud B-hepatiidi viiruse pinnaantigeeni mittenakkuslike osakestega.

Viimased on valmistatud rekombinant-DNA tehnoloogiaga pärmseenel Saccharomyces cerevisiae. Seega kujundab vaktsiin immuunsuse ka B-viirushepatiidi vastu. Vaktsiini ei kasutata eraldi ainult B-hepatiidi vastase immuunsuse kujundamiseks.

Seitsmes Aafrika riigis läbiviidud kliiniliste katsete tulemused näitasid, et Mosquirix kaitses Plasmodium falciparum-malaaria eest 5-17 kuu vanuseid lapsi 56 protsendi efektiivsusega ja 6-12 nädala vanuseid lapsi 31 protsendi efektiivsusega. Vaktsineerimise järgse immuunsuse kestvus oli üks aasta. Vaktsiin oli lastele ohutu.

Maailma Terviseorganisatsioon avaldab malaaria vaktsiini kasutamise soovitused novembris 2015.

Malaaria on sääse-tekkeline nakkushaigus, mille viiest haigustekitajast on kõige ohtlikum Plasmodium falciparum. Malaaria on levinud maailmas 97 riigis, malaariasse nakatumise ohus elab 3,3 miljardit inimest. Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel nakatus 2013. a maailmas malaariasse 198 miljonit inimest, kellest suri 584 000 (nendest 453 000 olid kuni viie aasta vanused lapsed). 90 protsenti malaaria haigusjuhtudest esineb Aafrikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles