Lapse silmad enne kooliminekut korda

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste silmanägemine võib väga kiiresti muutuda
Laste silmanägemine võib väga kiiresti muutuda Foto: Toomas Huik

Algava kooliaasta eel annab Silmalaseri kliiniku lastearst vanematele kolm olulist lapse silmade tervist puudutavat nõuannet.

1. Koolimineva seitsmeaastase lapse nägemisteravust laske kontrollida perearsti juures. Kui lapse nägemine on korras ja silmakaebused puuduvad, siis silmaarsti juurde enne kooli minema ei pea.

2. Nägemishäiretega koolilapsed võiksid kuni paar korda aastas käia silmi ja prillide sobivust üle kontrollimas silmaarsti või optometristi juures. Koolieas võib silma optiline ehitus kiiresti muutuda ja seega on vaja prille uuendada sageli. Õiged prillid ja nende õige kandmine hoiab nägemise korras.

3. Lisaks õppetööle on laste silmade koormus tõusnud märgatavalt arvutiekraani vaatamisest ja erinevate nutiseademte kasutamisest. Seoses sellega on lastel tekkinud väga palju silmakaebusi ja nägemishäireid. Liigne ekraani vaatamine võib tekitada ka peavalu ja tähelepanuhäireid. Koolilaste silmad vajavad rohkem puhkust, soovituslik ekraanitarbimine võiks olla 1-2 tundi päevas. Üle 40-45 minuti ei ole hea järjest arvutiekraani vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles