Kulturist dopingust: potentsi polnud, aga kõik oli seda väärt

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mats Kardell
Mats Kardell Foto: Katarina Johnson, Expressen

Läbi aegade kuulsaim Rootsi kulturist Mats Kardell kirjutab autobiograafias dopingust, dieetidest ja üliedukast karjäärist surmaga silmitsi.

«Olen õnnelik, et olen veel elus,» ütles Kardell Expressenile. Mitmeid kordi oli ta dopingu ületarvitamise tõttu surmale väga lähedal.

Täna 56-aastane Kardell oli esimene maailma tasemel rootslasest kulturist, kes noppis tiitlikohti tippude seas. Aastal 1980 võitis ta Rootsi meistritiitli, olles ka siis tarvitanud dopingut. Toonasest eufooriast sai alguse pikk üledooside teekond.

Kardelli saavutuste hulka kuulub neli Rootsi meistritiitlit ning hõbemedal maailmameistrivõistlustelt. Raamatus kirjeldab ta kõrvalmõjusi järgmiselt: «Mu vererõhk sõitis justkui ameerika mägedel, ma ei saanud magada ja kõrvalnähtude nimistu on pikk. Potentsist ei saanud juttugi olla, enamasti rippus mu peenis nagu väsinud lips.»

Tarvitatud ainete nimekiri on samuti pikk: ta kasutas muu hulgas amfetamiini, Parkinsoni tõve patsientidele mõeldud dopamiini, loomadele mõeldud jõupreparaate ja unerohtu. «Ma ei olnud nii tark, et mõelda tagajärgedele, tahtsin kõike proovida. Ega tegelikult loomade või ravimatute haiguste jaoks ette nähtud tablette ei peaks terve inimene võtma,» ütles ta.

Mats Kardell võistles viimati 1993. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles