Kuidas toimib SOS-pill

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SOS-pillides on kõrgem hormoonide sisaldus
SOS-pillides on kõrgem hormoonide sisaldus Foto: SCANPIX

Tegemist on rasestumisvastase vahendiga, mida kasutatakse kaitsmata vahekorra järel.

Kuidas erineb ravim tavapärasest rasestumisvastasest pillist, mida võetakse igapäevaselt ning kas SOS-tableti toime sarnaneb abordile, kirjutab medicaldaily.com.

Rasedaks jäämine ei toimu vahekorra ajal ega koheselt pärast seda. Seetõttu on soovimatu raseduse ära hoidmine võimalik kuni kolm päeva pärast vahekorda – küll aga mida varem SOS-pill võtta, seda suurem on tõenäosus, et see toimib.

Tegemist on naissuguhormooni progesterooni või selle sünteetilist versiooni sisaldavate tablettidega. Progesteroon sisaldub kehas kogu aeg ning selle ülesanne on ennetada muutusi emakas.

Väikeses koguses sisaldub progesteroon ka antibeebipillides, mida võetakse igapäevaselt ning mis ennetavad viljastumist. Suurem annus hormooni korraga hoiab raseduse ära ka siis, kui on toimunud kaitsmata vahekord.

Nõndanimetatud SOS-pilli on tänaseks kasutatud kümneid aastaid ning see takistab munaraku vabanemist ja seega kokkupuudet seemnerakkudega. Progesterooni sünteetilist alternatiivi ehk progestiini sisaldav tablett takistab juba vabanenud munataku kinnitumist emakale. Enamasti sisaldavad apteegis müüdavad SOS-pillid mõlemat hormooni tüüpi.

Pill ei toimi siis, kui naine on juba rasestunud.

Teadlased on pikalt vaielnud, kas «järgmise päeva pilli» võtmine on võrdne abordiga. Kuna abordi tegemiseks kasutatav medikament on teistsuguse koostisega, ei saa seda võrrelda käsimüügis oleva hormoontabletiga, mis juba olemasolevat rasedust katkestada ei suuda. Küll aga on tegemist eetilise väärtusküsimusega.

Medikamentoosne abort ehk raseduse katkestamine ravimite abil viiakse läbi hormoonide mifepristoon ja misoprostool toimel, mis takistavad teiste hormoonide voolu emakasse ja loode eemaldub. Seda protseduuri on võimalik läbi viia vaid arstliku järelvalve all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles