Probiootikumid – kasulikud kõhuhädade korral ja enne soojamaareisi

, Apotheka proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Töödeldud ning ühekülgsed toidud, steriilsemad siseruumid ja kõrgem stressitase on vaid mõned tegurid, mis inimese soolestiku mikrobioota mitmekesisust oluliselt liigivaesemaks ja haigustele vastuvõtlikumaks muudavad. Probiootikumidest on abi nii kõhuhädade, allergiate kui limaskestapõletike korral. 

Sõna „probiootikum” tuleneb ladinakeelsest sõnast — pro-bios, mis tähendab „elu heaks”. Probiootikumid mõjutavad soolestikus elusate mikroobide kooslust ja tasakaalu, aidates suurendada kasulike bakterite hulka. Probiootikumide mõju on tüvespetsiifiline.

Enesele teadvustamatagi kannab iga inimene endaga kaasas kümme korda rohkem mikroobirakke, kui on tema oma keharakke. Bakterite hulk ja liigirikkus erinevad kehapiirkonniti (nt mao-sooletraktis esineb 500 erinevat mikroobiliiki) ning nende kooslus on iga inimese jaoks individuaalne. Milliseks aga kujuneb inimese peamine mikrobioloogiline kooslus, on mõjutatud juba esimestest elupäevadest ja eluaastast ning on suhteliselt püsiv kogu eluea jooksul.

Uuringud on näidanud, et mida varieeruvam on lapse mikrobiaalne kooslus, seda vähemtõenäoline on allergiate kujunemine. Selles osas on eriti tähtis lapse esimene eluaasta, mil immuunsus alles areneb ja tekib tolerantsus erinevate väliskeskkonnast tulevate ainete suhtes.

Inimese mikrobiootasse kuuluvad bakterid avaldavad mitmeid toetavaid ja tervendavaid toimeid organismis: tugevdavad immuunsüsteemi ja aitavad kaitsta keha haigustekitajate eest, sünteesivad vajalikke vitamiine nagu K, B1, B2, B3, B6 ja B12; toodavad seedimist soodustavaid aineid jpm.

Abiks kõhulahtisuse korral

Enim puututakse probiootikumidega kokku kõhulahtisuse korral, mis võib olla põhjustatud mõnest haigustekitajast või tekkinud antibiootikumravi tagajärjel. Antibiootikumid hävitavad seedetraktis suuremal määral just laktobatsille ja bifidobaktereid. Et nõrgestatud soolemikrobioota taastada, on soovitav võtta kuurina alates 3. päevas pärast ravi lõppu vastavaid probiootikume nt Linex Forte kapsleidA. Probiotix kapsleidA. Probiotix Baby pulbrit või Tervisepüramiidi Probiootikumid Pluss kapsleid.

Vahetult antibakteriaalse ravi ajaks sobib hästi Saccharomyces boulardii, mida sisaldavad nt Compliflora Family kapslidSaccharomyces boulardii on olemuselt pärmseen ega hävine ravimi toimel. See asustab soolestikus vabad kinnituskohad ega lase võõrastel bakteritel kohta võtta. Samuti on leitud sobivana L. rhamnosus GG tüvi, mida sisaldavad Gefilus Plus kapslid.

Kindlasti tuleb kasuks soolemikrofloora tugevdamine probiootikumidega 7-10 päeva jooksul enne soojale maale reisimist, et suurendada keha kaitset võõraste bakterite eest. Viirusliku kõhulahtisuse korral, mil põletiku tõttu hävib ka palju soolemikroobe, on probiootikumide kasutamine samuti vajalik.

Teised probleemid

Tupe limaskesta põletikusarnase seisundi ehk bakteriaalse vaginoosi korral on suukaudselt võetuna või paikselt tuppe manustatuna abiks erinevad laktobatsillide tüved — L. Acidophilus, L. Rhamnosus. Lokaalselt manustamiseks: Ecovag Balance Vaginal kapslidVagisan piimhapeEllen Probiootilised tampoonid

Suukaudselt manustamiseks: Karpalact Strong jõhvika-piimhappebakterite kapslid ja Pearls Femina kapslid. Atoopilise dermatiidi korral ja allergia profülaktikas on tõestatud toime L. rhamnosus GG-l, mis sisaldub Gefilus Plus kapslitesL. acidophilus-el, mida leidub Yomi šokolaadikarukestes ning nende kombinatsioonidel koos L. casei (Rioflora Pro Immuno kapslid), B. longum (A. Probiotix kapslidPearls Acidophilus kapslidLactobex Baby pulber tüvedega.

Kui lapseootel ema tarvitab raseduse ajal probiootikume, kanduvad kasulikud bakterid juba sünnitusel lapsele üle, mis omakorda aitab lapse kehal paremini allergiaid ära hoida.

Atoopiline dermatiit ja erinevad allergiad on praegusel ajal sage ja väga suur probleem, mis häirivad oluliselt inimese igapäevaelu ja langetavad tema elukvaliteeti. Kergema laktoositalumatuse korral on piimatoodete seedimisel toeks laktobatsillid, mida sisaldavad Gefilus Plus ja Pealrs kapslid. Probiootikumide puhul üledoseerimise ohtu ei ole. Kasulike bakterite juurdemanustamine funktsionaalsetest toiduainetest või probiootikumide näol võib oluliselt aidata säilitada head tervist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles