Haigekassa juht: osa ravist tuleb ületundide arvelt

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa eelarve on plaanis tasakaalu viia järgneva kolme aastaga
Haigekassa eelarve on plaanis tasakaalu viia järgneva kolme aastaga Foto: Liis Treimann

Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross ütles täna asutuse eelarvet kommenteerides, et kahjumi üheks põhjuseks on tervishoiutöötajate ületundide tasud.

«Tänu sellele, et meditsiinitöötajad on nõus ületunde tegema, saame ka rohkem ravi pakkuda,» sõnas Ross. Aasta lõpuks prognoosib haigekassa 17 miljoni suurust puudujääki eelarves ning see on plaanis korvata järgneva kolme aasta jooksul. Eelarve on juba praeguseks kahjumis ka oodatust suurema ajutise töövõimetuse hüvitamise tõttu.

«Kolme aasta perspektiivis peab eelarve jõudma tasakaalu ja usume, et kulutused vähenevad,» lisas Ross.

Haigekassa esimese poolaasta tegevust kommenteerides ütles Ross, et perearstisüsteem peab jätkuvalt liikuma suunas, kus perearst tunneb oma nimistu inimesi ja jõuab nende kõigiga suhelda: «Oleme suurendanud esmatasandi tervishoiu eelarvet ning pakkunud perearstidele vahendeid, et oma patsientidega otse suhelda. Tervisekeskuste rajamine on üks osa sellest eesmärgist.»

Sellest aastast on terviseteenuste seas kaks uut võimalust. Haigekassa katab nüüdsest vastsündinute ainevahetushaiguste diagnoosimise kulud, mis võimaldab harvemini esinevaid haigusi palju varem avastada.

Lisaks arendatakse edasi ravimite kaasvastutust ehk riskide jagamist edasimüüjatega. Praegu on kokkulepped sõlmitud seitsme ravimi müügiloa hoidjaga ning Rossi sõnul on plaanis arvu oluliselt suurendada: «Ravimimüüja peab oma toote toime eest samamoodi rahaliselt vastutama, eriti, kui tegemist on väga kalli ja spetsiifilise rohuga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles