Spordinädal kaasab üle 80 000 koolinoore

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolisport
Koolisport Foto: Elmo Riig

Esimest korda toimuv Euroopa spordinädal kaasab Eestis üle 80 000 koolinoore.

7.-13. septembil toimub esmakordselt üleeuroopaline spordinädal. Eestis on kampaania peamiseks sihtgrupiks käesoleval aastal valitud kooliealised noored ja Spordinädal 2015 eesmärk on pakkuda võimalikult paljudele Eestimaa noortele toredaid ja positiivseid liikumisega seotud kogemusi.

Uuringud näitavad, et Eesti lapsed liiguvad piisavalt kuni 8. eluaastani, kuid sellest vanusest alates on trend langev ja kooliealistest noortest tegelevad spordi ja liikumisega vähemalt tund aega päevas 27 protsenti poistest ja 13 protsenti tüdrukutest. Vähene kehaline aktiivsus on üks põhjustest, miks rasvunud laste arv aastatel 2003-2012 ligi kuuekordistunud on.

Eestis spordinädalat koordineeriva liikumisharrastuse katusorganisatsiooni Ühendus Sport Kõigile presidendi Gunnar Krafti sõnul on väga positiivne, et Euroopa Liidu institutsioonides pööratakse liikumisharrastusele aina enam tähelepanu. «Spordinädala algatus on kinnituseks, et riikide valitsuste tasemel ollakse teadlikumad liikumisharrastuse positiivsest mõjust rahva tervisele, töövõimele ja kindlasti ka inimeste heaolule ja meeleolule,» ütles Kraft.

Spordinädala kalendrisse on juba kantud ligi 300 sündmust, millest üle 260 korraldavad üldhariduskoolid, kes kaasavad spordinädala tegevustesse enam kui 80 000 koolinoort. Organiseeritakse traditsioonilisi spordipäevi, matkapäevi, kohtumisi tuntud sportlastega jne. Arvukalt on koole, kes planeerivad spordi ja liikumise teemasid lõimida teistesse ainetundidesse, rakendada terve nädala vältel klassitundide ajal liikumisminuteid kergeks võimlemiseks ja vaimu virgutamiseks, vahetundides korraldatakse erinevaid liikumismänge ja muid aktiivseid tegevusi.

Spordinädalal on oodatud kaasa lööma kõik, sõltumata vanusest, huvidest ja kehalisest vormist. Veebilehel spordinadal.ee on esitletud spordinädala sündmuste kalender, mis annab hea ülevaate toimuvatest üritustest ja sündmustest. Kui soovitud sündmust kalendrist ei leia, siis on kõigil huvilistel ka ise võimalus oma kolleegidele, sõpradele, perele omaenda spordi-, matka- või liikumispäev korraldada. Sündmusi on oodatud läbi viima kõik – ettevõtted, spordiorganisatsioonid, omavalitsused, kogukonnad, sõpruskonnad. Facebookis hoiab huvilisi Spordinädala tegemistega kursis Eestimaa Liigub grupp #minaviitsin ja #Beactive märksõnade abil. Kõigi spordinädala sündmuste korraldajate ja osalejate vahel loositakse välja hulgaliselt auhindu.

Euroopa spordinädal on Euroopa Komisjoni uus algatus, millega soovitakse populariseerida sporti ja liikumisharrastust. Spordinädala eesmärk on tõsta elanikkonna liikumisharrastuse ja spordialast teadlikkust. Spordinädal 2015 läbiviijad on Ühendus Sport Kõigile, Kultuuriministeerium, Eesti Olümpiakomitee, Eestimaa Spordiliit Jõud, Eesti Koolispordi Liit ja piirkondlikud spordiliidud. 

Ühendus Sport Kõigile tegeleb liikumisharrastuse koordineerimisega Eestis. Ühendusse kuulub 56 spordiühendust ja – klubi. Ühendus Sport Kõigile on Eesti Olümpiakomitee ning maailma tervisespordi katusorganisatsiooni TAFISA liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles