Lihtsaid soovitusi merehaiguse leevendamiseks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merehaiged kipuvad abi otsima tabletipurgist.
Merehaiged kipuvad abi otsima tabletipurgist. Foto: SCANPIX

Puhkuse ajal reisides võib ette tulla ka merereise, mille puhul mõnd inimest ei häiri laeva loksumine, mõni aga ei pääse kunagi kehvast enesetundest.

Merehaigusega kaasnevad tihti peavalu või –pöörituse, iivelduse ja külma higi tekkimine. Ebameeldivad muutused toimuvad seetõttu, et kuigi keha on paigal, kogevad inimese silmad liikumist, mis tekitab kontrasti ning ajab segadusse sisekõrva, mis vastutab keha tasakaalu eest, vahendab Metro News.

«Enamike inimeste jaoks on merehaigus mööduv nähtus, mis peale lühemat või pikemat perioodi kohandumist väheneb või kaob. Mõned aga kannatavad selle käes terve elu,» ütles doktor Patrick Bacquaert heaolu, meditsiini ja tervisespordi instituudist.

Bacquaertil on merehaigetele mõned lihtsad soovitused. Esiteks ei tohiks laevale minna tühja kõhuga. Teiseks peaks inimene olema puhanud, sest väsimus kutsub sümptomid esile. Seljas peaks kandma aga mugavat riietust, millega poleks külm ega palav. Merehirmu leevendamiseks ei tohiks kindlasti tarvitada alkoholi.

Doktor Lois Bonne on aga tegelenud üle 15 aasta merehaiguse uurimisega ning kokku pannud optokineetilise koolituse. Meetod põhineb harjutustel, mis panevad inimese olukorda, mis sarnaneb merel toimuvaga. Inimesed istuvad tugitoolides, mis kõiguvad justkui laevad merel. Eesmärgiks on teha olukord raskeks ilma, et inimestel halb hakkaks. Harjutused muutuvad aga järjest raskemaks, et inimesed õpiks järk-järgult kohanema. Merehaiguse ravi teostatakse 30-minutiste sessioonidena ning neid peaks läbima 12 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles