Looduslähedus toob hea une

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodusläheduses liigutavad inimesed end suurema tõenäosusega
Loodusläheduses liigutavad inimesed end suurema tõenäosusega Foto: SCANPIX

Eriti kui inimene juhtub olema mees või kui tal juhtub olema vanust üle 65 aasta, olgu ta sel viimasel juhul mees või naine.

Linnainimese unele tuleb kasuks ka pargirohelus või kui geograafia võimaldab – merelähedus, kirjutab ERRi teadusportaal.

Teadlased Illinois' ülikoolist uurisid läbi enam kui 250 000 täiskasvanud ameeriklase kohta kogutud andmed, püüdes leida seoseid selle vahel, kas inimesed on kaevelnud unehäirete üle ja kas nende elukoha lähedal leidub looduslikke alasid või parke.

Selgus, et seos oligi olemas ja huvitaval kombel meeste puhul palju tugevam kui naiste puhul: naistel ilmnes seos tugevamal kujul alles enam kui 65 aasta vanuses.

Seose põhjus võib teadlaste sõnul olla selles, et looduskeskkonna lähedus soodustab inimese füüsilist aktiivsust, aga sooline erinevus võib tuleneda sellest, et loodus ei tõmba nooremaid naisi mingil põhjusel nii tugevalt kui mehi ja vanemaid naisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles