Kaheksa varast märki, mis viitavad tõsistele haigustele

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kange olek ei taha üle minna, tasub minna arsti juurde.
Kui kange olek ei taha üle minna, tasub minna arsti juurde. Foto: SCANPIX

Tõsised terviseprobleemid saavad sageli alguse pealtnäha kergetest sümptomitest, mida inimesed tähelegi panna ei oska.

Enamik inimesi ei taha ju iga väikese valu pärast kohe arsti juurde joosta, kirjutab newsmax.com. San Franciscos sisehaiguste arstina tegutsev Pat Salber ütles, et varajane diagnoos suurendab haigusest paranemise tõenäosust.

Ta tõi välja kaheksa sümptomid, mis võivad olla esimesed märgid tõsisemast haigusest.

Kange olek, mis ei kao ära  

Paljud inimesed tunnevad end hommikul voodist välja ronides veidi kangena, aga kui ringi liikuda, siis see tunne kaob.

Kui aga kangus ei kao ära, võib see olla varane märk Parkinsoni tõvest. Sellest haigusest annavad märku ka muutused kõndimise rütmis, näiteks käed ei liigu enam nii nagu varem ning jalgu on raske tõsta, need oleks justkui põranda külge liimitud.

Valge laik keele peal või mujal suus, mis ei lähe ära

Märgatavaid valgeid laike, mida ei saa ära kraapida, nimetatakse leukoplaakiaks. Kuigi üldiselt on need healoomulised, võivad need valged laigud olla mõnikord varaseks suuvähi märgiks ning seda eriti suitsetajate seas.

Igaks juhuks tasub näidata neid arstile või hambaarstile, kes teeb vajadusel biopsia.

Mühk või mügarik silmalaul, mis ei kao peagi ära

Kuigi silmalaule tekkivad mühke ja mügarikke on väga eri tüüpi, ei tasu jätta neid tähelepanuta, sest mõnikord viitavad need nahavähile.

Kui silmalaul olev moodustis ei taha ära kaduda, tasub näidata seda oma perearstile või nahaarstile.

Põhjuseta kaalukaotus

Ootamatu ja ilma konkreetse põhjuseta kaalukaotus (enam kui viis protsenti kehakaalust) võib olla märk terviseprobleemist, näiteks hambaprobleemidest, seedetrakti häiretest, kilpnäärme probleemidest, diabeedist, kroonilistest haigustest, depressioonist, mõnuainete kuritarvitamisest või kasvajast.

Seesuguse kaalukaotuse puhul tasub pöörduda perearsti poole.

Nahk muutub pruuniks

Kui inimene pole päikese käes viibinud, kuid nahk muutub pruuniks, võib see anda märku pärilikust hemokromatoosist. Seda eelkõige keskealistel meestel. Tegemist on omandatud raua ainevahetushäirega. Kui raud salvestatakse nahka, siis võib see minna pruunikat tooni.

Ähmane nägemine

Järsku häguseks muutunud nägemine on üsna sagedasti esinev, kuid vähe teatud diabeedi sümptom, mis ilmneb, kui madal veresuhkru tase paisutab läätse.

Kui nägemine muutub järsku häguseks, tasub lasta teha vereproov, sest nii selgub, kas tegu on märgiga diabeedist või oleks vaja lihtsalt nägemist parandavaid prille.

Asjade meenutamine on üha suurem probleem

Paljud Alzheimeri tõve märgid võivad ilmneda ka siis, kui inimene pole haige - kes ei unustaks aeg-ajalt mõne inimese nime? Alzheimeri tõve puhul unustamine aga üha süveneb. Haigel on näiteks raskusi vestluste jälgimisega või vestlusega ühinemisega. Nad ei leia õigeid sõnu või ei mäleta esemete õigeid nimesid.

Silma valge osa ei ole valge

Kui silma valge osa on läinud kollaseks, siis see võib viidata kollatõvele. Mõnikord on värvimuutus nii vaevumärgatav, et ise ei pane tähelegi. Kui aga sõbrad või perekond peaks seda mainima, tasub minna arsti juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles