Koolitusel mängitakse läbi ootamatud olukorrad sünnitusabis

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simulatsioonikoolituse eesmärk on valmistada meedikuid ette enamlevinud kriitilisteks situatsioonideks sünnitusabis.
Simulatsioonikoolituse eesmärk on valmistada meedikuid ette enamlevinud kriitilisteks situatsioonideks sünnitusabis. Foto: Lääne-Tallinna keskhaigla

Lääne-Tallinna keskhaiglas tegutsev Pelgulinna Simulatsioonikeskus korraldab Eestis elustamiskoolitusi, mis valmistavad meedikuid ette kriitilisteks olukordadeks sünnitusabis ning treenivad meeskondlikku tegutsemist.

«Me kõik oleme inimesed, pabistamine on loomulik, eriti veel olukordades, kus kaalul on inimese elu. Mida tuttavam aga olukord on meile, seda tõenäolisemalt suudame otsustavatel hetkedel säilitada külma närvi,» põhjendas läbimängimise tähtsust Lääne-Tallinna Keskhaigla lastearst ja Pelgulinna Simulatsioonikeskuse koolitaja dr Ervin Saik.

Dr Saik lisas, et õppuste üks tugevusi on seegi, et need viiakse läbi in situ ehk koolituse saajate töökohal. «Inimesed peavad kriisisituatsioonid läbi mängima keskkonnas, kus nad igapäevaselt töötavad, ning vahenditega, mida nad igapäevaselt kasutavad, sest just see valmistab neid rasketeks olukordadeks kõige paremini ette,» märkis ta.

Simulatsioonikeskuse korraldatud koolituste eesmärk ongi valmistada meedikuid ette enamlevinud kriitilisteks situatsioonideks sünnitusabis, näiteks raseda või vastsündinu elustamiseks ja sünnitusjärgse verejooksu peatamiseks. Õppevahenditena kasutatakse vastsündinut ja rasedat imiteerivaid kõrgtehnoloogilisi simulaatornukke, et tagada simulatsiooniks võimalikult tõetruud töötingimused.

Simulatsioonõppel põhineva ema ja lapse elustamiskoolituse muudab eriliseks veel see, et õpe ei puuduta üksnes elustamiseks vajalike n-ö käeliste protseduuride treenimist, vaid rõhk on asetatud kriitiliste olukordade võimalikult realistlikule läbimängimisele, hõlmates seega ka meeskonnatöö ja omavahelise suhtlemise aspekte. Selleks kaasatakse koolitusse tavaliselt kogu valvebrigaad, kuhu kuuluvad nii arstid, ämmaemandad kui hooldajad.

Koolitused on mõeldud ennekõike vastsündinu, raseda ja sünnitaja abistamisega kokkupuutuvale meditsiinipersonalile nii Eestis kui välismaal. Lisaks kõrgtehnoloogilistele simulaatornukkudele kasutatakse õppevahendina ka spetsiaalset videojälgimissüsteemi, mille abil harjutatut hiljem põhjalikult analüüsitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles