Uus ohtlik sõltuvus – tanoreksia

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka kunstpäikesest on võimalik jääda sõltuvusse.
Ka kunstpäikesest on võimalik jääda sõltuvusse. Foto: SCANPIX

Isegi sooja päikesega õnnistatud Hispaanias levib uus ohtlik sõltuvus – tanoreksia. Püüd iga hinna eest olla võimalikult päevitunud.

Hispaania pealinnas Madridis paistab päike 2749 tundi aastas, seda on kaks korda enam kui Londonis, kirjutab Local. See aga ei ole tudengi  Macarena Garcia jaoks piisav põhjus solaariumit mitte külastada.

«Mu perele ei meeldi see, nad ütlevad, et see pole tervislik, kuid nemad elavad ranna ääres! Mina töötan siin ja tahan ka olla päevitunud, käia solaariumis,» rääkis neiu Madridi kesklinna solaariumist lahkudes. Ta ei ole ainus. Ka 36-aastane tantsija Jose Manuel Rodriguez käib kolm korda nädalas solaariumis, et säilitada «loomulikku päevitust».

Hispaania dermatoloog Jose Carlos Moreno peab sellist käitumist sõltuvuseks. «Need on inimesed, kes ei tunne kunagi, et oleksid piisavalt päevitunud, nagu anorektikud, kes ei tunne end kunagi piisavalt saledana,» rääkis arst. Tüüpiline tanorektik on noorem kui 40-aastane, kes päevitab rohkem kui kaks korda nädalas, et nahk oleks šokolaadikarva.

Solaariumid tekkisid USAs 1980ndatel ja alates 2000. aastast hakati rääkima ka solaariumisõltuvusest ehk tanoreksiast. USA Ida-Tennessee ülikooli rahvatervise professori Joel Hillhouse'i sõnul sarnanevad tanoreksia sümptomid heroiinisõltlaste omadega. Nad püüavad võimalikult palju päevitada, vajavad aina suuremat UV-kiirguse «doosi», on ärritunud, kui ei saa päevitada ning neid häirivad lähedaste märkused liigse päevitamise kohta. Mõned inimesed jätkavad solaariumis käimist ka pärast seda, kui neil on diagnoositud nahavähk. «Meil on olnud üksikuid juhuseid, kus inimesed on varastanud raha solaariumi eest tasumiseks. Võtnud seda kas toakaaslase või vanemate tagant,» rääkis Hillhouse.

Professor Steve Feldmani sõnul on tanoreksia üheks põhjuseks mitte ainult väljanägemine, vaid ka päevitamisel saadav enesetunne. Tänu UV-kiirgusele vabanevad endorfiinid ehk nn õnnehormoonid, mille tekitatud eufooria sarnaneb morfiini omaga.

Tanoreksiale ei ole praegu ravi. Hillhouse soovitab luua tugigrupi nagu Anonüümsed Alkohoolikud. «Sa pead sellega tegelema nagu teistegi sõltuvuste puhul, seda saab teha kohtudes inimestega, kel on sama probleem,» soovitas ta.  Kui soovid minna solaariumi, siis helista oma kaaslasele ja tee talle ettepanek minna pigem jalutama, jagas ta näpunäiteid.

2012. aastal nimetas maailma terviseorganisatsioon solaariumi üheks nahavähi põhjustajaks. Brasiilia oli esimene riik maailmas, mis 2009. aastal keelas solaariumid, 2014. aastal langetas sama otsuse Austraalia. USA toidu- ja ravimiameti otsusel peavad kõik solaariumilambid olema varustatud hoiatusega, et pidev solaariumis käimine võib põhjustada nahavähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles