Lapsevanemaid teeb murelikuks vaktsiini nappus

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Difteeria-läkaköha-teetanuse vaktsiini nappus sunnib kallimale alternatiivile.
Difteeria-läkaköha-teetanuse vaktsiini nappus sunnib kallimale alternatiivile. Foto: Panther Media/Scanpix

Prantsusmaal napib difteeria-läkaköha-teetanuse vaktsiini, mis on suuresti mõjutatud ülemaailmsest vaktsiini puudusest ning ühtlasi on see üks olulisemaid annuseid kooliminevatele väikelastele.

Kuigi nakatutakse üha vähem, teeb olukord Prantsuse väikelaste vanematele muret, sest tervishoiuteenuses ei ole vaktsiini, millega peab lapsi kohustuslikus korras enne kooli vaktsineerima, vahendab France24. Rahvusvaheline ravimifirma GlaxoSmithKline'i (GSK) arvates on sellel kaks ülekaalukat põhjust.

«Aastatel 2012 ja 2013 oli üle maailma järsk tõus läkaköha haigestumises ning kindlasti see osaliselt selgitab, miks just neid vaktsiine napib,» sõnas rahvusvahelise ravimifirma GlaxoSmithKline (GSK) pressiesindaja Telma Léry.

Selgus, et 17. riigis, sealhulgas näiteks USA-s, Indias ja Austraalias, soovitatakse rasedatele naistele teha difteeria-läkaköha-teetanuse vaktsiini. «Sellest tulenevalt on vaktsiinile suur nõudlus, mis kahandab oluliselt kohustusliku vaktsiini varusid,» selgitas Telma Léry.

Samuti peetakse üheks nappuse teguriks veel seda, et vaktsiini tegemise protsess on bioloogiline, mitte keemiline. «Töö elusorganismide tähendab tööd koos suure hulga muutujatega, mis vajavad ranget kontrolli ja seetõttu kestab vaktsiini tegemise protseduur kaua,» sõnas Lery ja lisas, et difteeria-läkaköha-teetanuse vaktsiini tegemine võib aega võtta 18 kuud ja raske on prognoosida, millal vaktsiinipartii täies mahus poelettidele jõuab.

Üheks alternatiiviks difteeria-läkaköha-teetanuse vaktsiinile on – Infanrix Hexa, mille on teinud samuti ravimifirma GlaxoSmithKline. «See vaktsiin on kergemini kättesaadav ning lastele suhteliselt ohutu,» märkis French Vaccinations Technical komitee direktor Odile Launay.

Kui alternatiivise vaktsiini kättesaadavus on parem, siis võrreldes difteeria-läkaköha-teetanuse on tegemist ka kallima annusega. Nimelt Infanrix Hexa maksab 34.09 eurot ning difteeria-läkaköha-teetanus 6.10 eurot.

Suurimaks probleemiks on see, et 10 protsenti Prantsuse lapsevanemaid keelduvad oma lastele alternatiivset vaktsiini tegema, sest nad kardavad, et see toob endaga kaasa mitmeid riskifaktoreid, näiteks anafülaktilise šoki ja koguni beebide surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles