Tiiu-Maie Laht: piima on praktiliselt võimatu asendada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim on kasvavale organismile hädavajalik.
Piim on kasvavale organismile hädavajalik. Foto: SCANPIX

Piimateadlase Tiiu-Maie Lahe hinnangul on lehmapiim kasvavale organismile hädavajalik toiduaine, mistõttu ei tohiks ükski inimene enda toidusedelist piimatooteid ilma arsti ettekirjutuseta välja arvata.

«Inimesed kipuvad üha sagedamini süüdistama valest toitumisest, vähesest füüsilisest aktiivsusest või muudest tervisehädadest tingitud seedehäiretes piima ning otsustavad ilma arstiga konsulteerimata piimatooted menüüst välja arvata,» ütles Laht.

Tegelikult piima vältimine Lahe sõnul terviseprobleeme ei lahenda, vaid pigem tekitab organismis piima erinevate komponentide (valkude, kaltsiumi ja vitamiinide) defitsiidi ning varem või hiljem annab organism tõsisemat häirekella.

Piima kohta levib palju müüte, mis paneb kergeusklikumaid inimesi arvama, et lehmapiim ei ole inimesele vajalik. Tegelikult on piimakarja peetud meie aladel juba üle 5000 aasta, mistõttu on piima ja piimatoodete söömine sama loomulik kui leiva, liha või juurviljade toiduks tarvitamine.

«Aastatuhandetega on meie organism õppinud lehmapiima koostisaineid vajalikul moel töötlema, et omandada sellest keha normaalseks toimimiseks vajalikku. Piima regulaarne toiduks tarvitamine aitab säilitada piimasuhkru poolitamiseks vajaliku ensüümi aktiivsust – kuni piim on meie menüüs, tuleb organism sellega ka toime,» rõhutas Laht. Haiguslikud seisundid, mille puhul tuleb piimatoodete osakaalu menüüs vähendada või neile asendus leida, on eestlaste seas harvad ning kindlasti ei tohiks seda otsust teha ilma vastava diagnoosita.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul on murettekitav asjaolu, et üha rohkem kõlab meedias piimateemalisi seisukohti inimestelt, kes ei ole lehmapiima mõju inimeste organismile analüüsinud.

«Peaksime usaldama rohkem Eesti omi teadlasi ning suhtuma Eesti piima suurema austusega. Lehmapiim ja sellest valmistatud tooted on  meie igapäevase toidu olulised koostisosad,» lisas Potisepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles