Vatitikk teeb kõrvale rohkem kahju kui kasu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatitikku ei tohiks liiga sügavale kõrva sisse lükata
Vatitikku ei tohiks liiga sügavale kõrva sisse lükata Foto: SCANPIX

Paljude jaoks on kõrvade puhastamine vatitikuga täiesti tavaline ja regulaarne tegevus, kuid tegelikult ei tohiks harjutada end vatitikke kasutama.

Kõrvade puhastamine vatitikuga teeb rohkem kahju kui kasu, teatab Huffington Post. Kuigi duši alt tulles võib olla suur soov seda harjumusest teha, siis varem või hiljem lõppeb see tõenäoliselt arstikabineti ukse taga.

Vatitikk lükkab kõrvas oleva vaigu sügavamale kuulmiskanalisse. Vaigul on tegelikult põletiku- ja bakterivastane kaitsevõime, mis ei lase mustusel kõrva sattuda. Kui seda pidevalt eemaldada, muutub kõrv infektsioonide suhtes kaitsetuks. Tihti jõuab arsti juurde inimesi, kes on kõrvatikuga enda teadmata kõrva trummikile sisse augu surunud.

Kui aga tahtejõudu napib, et vatitikkudest täielikult loobuda, siis tuleks vähendada nende kasutamist kolmele korrale kuus. Turvalisem on seda teha pärast duši all käimist ning kõrva puhastades peaks vaatama, et vati osa täielikult kõrva ei läheks: puhastada tuleb nii, et osa vatist paistab välja ehk kõrva sisse läheb ainult väga väike osa. Tikku ei tohiks suruda, vaid puhastada tuleb kergelt pühkides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles