Veejoomine ei aitagi pohmelli vastu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased ei tea siiani täpselt, miks tekib pohmell.
Teadlased ei tea siiani täpselt, miks tekib pohmell. Foto: SCANPIX

Hollandi uurijad jõudsid järeldusele, et veejoomine pärast liigset alkoholitarbimist ei aita järgmisel hommikul vaevava pohmelli vastu.

Uuringust selgus, et ainus viis pohmelli ära hoida on juua vähem alkoholi, kirjutab BBC Health.

Teadlased uurisid enam kui 800 tudengi alkoholi tarbimise harjumusi ning seda, mil viisil nad üritavad pohmelliga toime tulla: kas pohmelli on võimalik leevendada ning kas mõned inimesed on selle suhtes immuunsed.

54 protsenti Hollandi õpilastest lootis leevendada pohmelli söögi abil. Sealhulgas tarbiti rasvaseid toite või söödi korralik, tugev hommikusöök. Sama eesmärgiga jõi enam kui kaks kolmandikku uurimuses osalenud tudengitest alkoholi tarbimisega paralleelselt vett ning enam kui pooled vastanutest jõid vett enne magamaminekut.

Kuigi söönud või vett joonud tudengid tundsid end järgmisel hommikul veidi paremini, ei mõjunud need tegevused tegelikult pohmelli leevendavalt.

Varastest uurimustest on järeldatud, et 25 protsendil alkoholi joonud inimestest ei teki pohmelli. Seetõttu uuriti seda teemat ka selles teadustöös ning jõuti järeldusele, et pohmelli ei tekkinud neil, kelle tarbitud alkoholi kogus oli selleks piisavalt väike.

Suurtes kogustes alkoholi joonud üliõpilastest, kelle veres oli alkoholisisaldus üle 0,2 protsendi, ei pääsenud keegi pohmellist.

Uuringut juhtinud Utrechti ülikooli doktori Joris Versteri sõnul oli see suhe üsna selge. «Mida rohkem alkoholi jood, seda suurema tõenäosusega tekib pohmell,» selgitas ta. Verster lisas, et veejoomine võib kustutada janu ning aidata vähendada suukuivust, kuid see ei võta ära hädist tunnet, peavalu ja iiveldust.

Verster tõdes, et siiani seisneb peamine probleem selles, et teadlased ei tea, mis tekitab pohmelli. «Uurimistöödest on selgunud, et see ei ole lihtsalt veepuudus. Teame, et sellega on kuidagi seotud immuunsüsteem, aga enne kui me ei tea täpselt, mis pohmelli põhjustab, ei suuda me leida sellele efektiivset ravi,» tõdes ta.

Arst rääkis, et pohmelli ja selle ravimist tuleks kindlasti edasi uurida. Praeguse uurimusega jõuti  järeldusele, et pohmelli saab ära hoida vaid vähem juues. Uuringu tulemusi esitletakse Amsterdamis toimuval konverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles