Treener: harrastussport on tervisele kasulik sõltuvus

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm korda nädalas treenida on hea enesetunde saavutamiseks täiesti piisav
Kolm korda nädalas treenida on hea enesetunde saavutamiseks täiesti piisav Foto: SCANPIX

Septembris ja eriti sügiseste ilmadega täituvad spordisaalid trennihuvilistega, kes vormi hoida ja arendada soovivad. Kuigi uue hooaja hakul on spordiklubid rahvast täis, siis periooditi on külastajaid silmnähtavalt vähem.

Seda tendentsi näitab ka Tallinna vanima spordiklubi Reval Sport aastatepikkune statistika. «Sügis toob spordisaali võrreldes suvekuudega hooti kuni 60 protsenti rohkem inimesi,» kirjeldas Reval Sport spordiklubi turundus- ja müügijuht Helen Partasjuk-Sootla. Aasta kõrgajad on tema sõnul oktoobris ja novembris, samuti kohe pärast aastavahetust ning märtsis ja aprillis, mil soovitakse end enne lähenevat suve vormi hakata ajama.

Reval Sport spordiklubi peatreener Ülle Ptšelovodova nentis samuti, et spordiklubis käijate arv on aasta lõikes kõikuv. «Tervislikum on järjepidevalt treenida, mitte vaid periooditi, kuid inimestel kipub mingil hetkel hoog raugema,» rääkis ta.

Lisaks motivatsioonipuudusele toob Ptšelovodova treeningute katkestamise põhjustena välja hirmu, et trenn käib üle jõu või lihtsalt ei leita endale sobivat treeningut.

Uued treeningud on vaheldusrikkad

Ptšelovodova sõnutsi tasub sügise hakul pöörata tähelepanu spordiklubide tunniplaanidele, sest neist leiab mitmeid uusi treeninguid, mis treenijatele vaheldust ja uudsust pakuvad. «Reval Sport tunniplaani lisandub septembris näiteks neli täiesti uut treeningstiili – Joogatants, BodyArt, TRX ja SaunaYoga, mis sobivad nii rasvapõletuseks kui lihastoonuse tõstmiseks,» kirjeldas ta, lisades: «uued treeningud on vaheldusrikkad ja sobivad suurepäraselt nii meestele kui ka naistele. (Sarnaseid rühmatrenne pakuvad ka teised klubid - toim.) 

Joogatants ehk Shakti tants põhineb spordijuhi jutu järgi Kundalini joogal ja erinevatel tantsustiilidel nii idast kui läänest. «Selles on ühendatud joogavenitused ja tantsulised liigutused, mis parandavad painduvust ning annavad energiat,» täpsustas Ptšelovodova.

BodyArt treeningus vahelduvad tema sõnul dünaamilised liikumised staatiliste asendite hoidmisega, mille abil paraneb kehahoid, lihastoonus ja enesetunne.

TRX on aga treening, mis on alguse saanud USA mereväest, kus laevade kitsastes tingimustes leiti võimalus füüsilise vormi hoidmiseks ja parandamiseks. Treeningvahend koosneb ühest kinnitusrihmast, mis omakorda jaguneb kaheks võrdseks, mille pikkust vastavalt harjutuse iseloomule reguleeritakse. «TRX abil saab treenida jõudu, painduvust ja tasakaalu ning parandada liigeste liikuvust,» rääkis spordijuht.

SaunaYoga koosneb joogaharjutustest ja nagu nimigi ütleb, viiakse läbi saunas ning sobib Ptšelovodova sõnul igas vanuses inimestele. «See on väga hea moodus stressi leevendamiseks,» kinnitas ta ning lisas, et tegemist ei ole pelgalt soojas saunas mõnulemisega, vaid füüsilise treeninguga, seepärast on osalemiseks vajalik kanda lühikest sportlikku riietust mitte ujumisriideid.

«Kõige tähtsam on tulla proovima. Kui tekib kõhklus, siis võib alati julgelt treenerite poole pöörduda. Kasvõi küsimusega, mida trenni selga panna,» rõhutas kümmekond aastat treenerina töötanud Ptšelovodova.

«Kogemus näitab, et prooviaeg on kõige raskem, kuid kui leida endale sobiv treening ja vähemalt kolm korda nädalas sporti teha, tekib fantastiline enesetunne ja trennist saab tervisele kasulik sõltuvus,» innustas ta.

Peatreeneri soovitused spordiklubiga liitujatele:

  • Püstita endale lühiajalised eesmärgid, mida on võimalik saavutada. Näiteks ühe kuu jooksul treenin 12 korda ehk 3 korda nädalas.
  • Pane oma eesmärgid kirja või märgi kalendrisse, mis päevadel trenni teed.
  • Erinevate treeningstiilide harrastamine on efektiivsem ning pakub vaheldust, aidates treeningmotivatsiooni hoida.
  • Esmakordselt spordiklubisse tulles kasuta võimalust tutvuda tasuta jõusaali treeningvahenditega ja uurida treeneri käest, kuidas harjutusi õigesti sooritada. Vajadusel investeeri vähemalt ühekordselt personaaltreeningusse, kus treener aitab välja valida sobivad harjutused ning jälgib nende sooritustehnikat
  • Treeningutega alustamiseks ei ole tarvis viimase hooaja spordiriideid. Riietuseks sobib ka tavaline t-särk ning venivast materjalist püksid. Tehniline spordivarustus on küll mugavam, kuid pole kindlasti hädavajalik.
  • Küsi treeneritelt nõu ja abi – pöördu treeneri poole spordiklubis, saada e-mail või jälgi treenerite lehekülgi Facebookis, et saada lisainfot trennitegemise kohta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles