Mürgine suvikõrvits tappis saksa pensionäri

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui küpsetatud suvikõrvits on liiga kibe, ei tohiks seda süüa.
Kui küpsetatud suvikõrvits on liiga kibe, ei tohiks seda süüa. Foto: SCANPIX

Lõuna-Saksamaal suri 79-aastane mees looduslikku toksiini sisaldava suvikõrvitsa söömise tagajärjel.

«Hautis maitses tõesti kibedalt,» ütles mehe leseks jäänud abikaasa portaalile thelocal.de, «kuid me olime selle maitsega harjunud, meie koduaias kasvanud redised on ka vahel kibedad.»

80-aastane vanaproua tervenes kõhulahtisuse tagajärjel, kuid tema abikaasa muutus väidetavalt näost kollaseks ja naine kutsus talle kiirabi. Mehel diagnoositi tõsine mürgitus, mille järel ta suri.

Tegemist oli looduslikul kujul esineva kukurbitatsiini-nimelise toksiiniga, mida kõrvitsalised ise toodavad, kaitsmaks end loomade saagiks langemise eest. Inimesele võivad need põhjustada toidumürgitust, kõhulahtisust ning harva ka surma.

Kukurbitatsiinid on enamasti nii kibeda maitsega, et inimene ei suuda neid tüsistuste tekkimiseks piisavalt süüa. Vanaproua kohta see kehtis: enda sõnul sõi ta hautist palju vähem kui tema mees.

Siiski on pea võimatu poest ostetud ja koduaeda külvatud seemnetest saadud kõrvitsat süües mürgitust saada, sest müügis olevatest seemnetest on kukurbitatsiin välja aretatud. Ohtlikud on aegunud või mulluste seemnete külvamine, sest seal on toksiinid jõudnud areneda.

Aednikud soovitavad vältida söögiks mõeldud kõrvitsaliste kasvatamist kõrvuti dekoratiivtaimedega, eriti dekoratiivkõrvitsatega, sest ka sedasi võivad looduslikud toksiinid levida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles