USAs levib muhkkatk

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katku levitavad närilised
Katku levitavad närilised Foto: Teet Malsroos

Alates tänavu aprillist on USAs katku haigestunud 12 inimest, kellest neli on surnud.

Tavapäraselt ei tõuse muhkkatku juhtumite arv aastas üle seitsme ning tänavused 12 juhtumit annavad põhjuse teatada suuremast katkuepideemiast, teatab news.com.au. Haigust on diagnoositud Arizona, California, Colorado, Georgia, New Mexico ja Oregoni osariikides.

Katkuks ehk mustaks surmaks nimetatakse kergesti levivat nakkushaigust, mille tekitajaks on katkubakter. Muhkkatku nakatumisel tursuvad tugevalt lümfisõlmed ning need muutuvad valulikuks. Muhud tekivad tavaliselt kubemes, kaenla all ja kaelal. Lisaks tekivad palavikulised külmavärinad, peavalu ja väsimustunne.

14. sajandil tappis katk umbes kolmandiku Euroopa elanikest, tänapäeval katk Euroopas levinud ei ole. Üle maailma diagnoositakse igal aastal umbkaudu 2000 katkujuhtumit, peamiselt Aasias ja Aafrikas.

Katku levitavad närilised, eriti rotid ja ümisejad. Neil parasiitidena elavad kirbud nakatavad inimesi. Katku võivad nakatuda ka jänesed, oravad, kassid ja koerad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles