Lillkapsast on parim süüa toorelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillkapsas turul. Toorelt süües säilivad selle parimad omadused.
Lillkapsas turul. Toorelt süües säilivad selle parimad omadused. Foto: Urmas Luik

Lillkapsas sisaldab rohkesti mineraalaineid – 400-500 milligrammi 100 grammi kohta. Eriti paistab lillkapsas silma kaaliumi sisalduse poolest, mida on 100 grammis 400-500 milligrammi. Teistest mineraalainetest leidub lillkapsas kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja mangaani.

Lillkapsas sisaldab ka rohkesti C-vitamiini ja foolhapet, seetõttu pole soovitav lillkapsast pikalt kuumutada, kuna see vähendab tunduvalt mõlema kasuliku aine sisaldust. Päevase C-vitamiini ja foolhappe koguse  saamiseks piisab vaid 100 grammi toore lillkapsa söömisest.

Lillkapsast saab samuti tähtsaid eluks vajalikke B-grupi vitamiine, K-vitamiini ja karotenoide. Lillkapsas sisalduvad süsivesikud ja kiudained aitavad hoida korras inimese seedesüsteemi ja vere kolesteroolisisalduse ning hoiavad ära veresuhkru kõikumise.

Lillkapsas leidub palju taimseid valke, mille koostises on olulisi aminohappeid, nagu arginiin ja histidiin. Kui tavaliselt oleme harjunud omega-3 rasvhappeid saama kalast, siis üllataval kombel sisaldab neid ka lillkapsas. Omega-3 rasvhapped on olulised nii südame kui ajutöö jaoks. Lillkapsast peetakse ääretult vajalikuks toiduaineks pärast raskeid operatsioone ja antibiootikumide ravikuuri.

Antioksüdandid - lillkapsas sisaldab suurel hulgal erinevaid antioksüdante, mis aitavad alandada oksüdatiivset stressi inimese kehas.

Vähivastane - tänu sellele, et lillkapsas sisaldab suurel hulgal erinevaid antioksüdante ja vähktõvevaenulikke aineid, aitavad lill- ja spargelkapsas ennetada vähki haigestumise riski. Teadlaste poolt on selgeks tehtud, et just rinna-, eesnäärme-, munasarja-, käärsoole- ja põievähi ennetamiseks sobib regulaarne toore lillkapsa söömine.

Kasu vähktõve ennetamisel on vaid siis, kui kapsast süüakse toorelt. Kuumtöötlemisel hävib suurem osa vähktõbe pidurdavast ainest.

Südamele hea - tänu suurele kaaliumi ja K-vitamiini sisaldusele on lillkapsas suurepärane toit südamele.

Ideaalne väikelastele - lillkapsas on väga heaks toiduks väikelastele, sest lillkapsas olev foolhape kannab hoolt vere punaliblede töö eest, olles oluline kasvueas lastele ja verevaesuse all kannatavatele inimestele. 

Seedimisele kasulik - lillkapsas sisalduvad kiudained on kasulikud seedimisele. Süües lillkapsast hoiad ära ka bakteriaalse ülekasvu mida võib põhjustada ‘‘helicobacter pylori.’’

Soovitatav süüa eakatel inimestel - lill- ja spargelkapsas on antisklerootilise toimega, mistõttu neid soovitatakse rohkesti süüa eakatel inimestel.

Haigused, mille ennetamiseks ja raviks soovitatakse süüa lillkapsast:

  • südametalitlushäired
  • veresoonte lupjumine
  • vähktõve mõned liigid
  • mao- ja kaksteistsõrmiku haavand
  • avitaminoos ja aneemia
  • nõrk seedetalitlus ja kõhukinnisus
  • ainevahetushäired ja ülekaalulisus
  • sapi- ja kõhunäärmepõletikud
  • nahahaigused
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles