Poeketid valmistuvad gripihooajaks erinevalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst ja süstal
Arst ja süstal Foto: SCANPIX

Poeketid valmistuvad lähenevaks gripihooajaks, pakkudes töötajatele võimaluse end gripi vastu tasuta vaktsineerida, ainsa erandina ei toimu vaktsineerimist töökohal Selveris ja sealsed töötajad peavad vaktsiini eest ise maksma.

Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Andrija Lilleoja sõnul on gripivastane vaktsineerimine nende töötajatele käinud juba viimased kaks nädalat ning see jätkub senikaua kuni on huvilisi.

Lisaks pakuvad töökohal tasuta vaktsineerimisvõimalust nii Maxima kui ka AS Prisma Peremarket.

Töötajate tervis

Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid ütles Postimees.ee’le, et vaktsineerimine on vajalik, sest müüjad suhtlevad päevas sadade ja isegi tuhandete inimestega.

«Gripi mõttes on müüjate amet kindlasti ohtlik,» sõnas Erilaid.

Erilaidi hinnangut toetab ka AS Prisma Peremarket turundus- ja kommunikatsioonidirektor Kadri Lainas.

Lilleoja lisas, et niimoodi saab ära hoida suuremad haiguspuhangus. Selliste haiguspuhangute vältimine on Erilaidi sõnul kasulik kõigile osapooltele, sest kui mõnest vahetusest on inimesi haiguse tõttu puudu, hakkavad näiteks pikenema ootejärjekorrad.

Küll aga on vaktsineerimine kõikjal vabatahtlik ja üldiselt ei pea müüjad vaktsiini eest ise maksma.

Erandiks on Selver, mille avalike suhete juht Annika Vilu selgitas, et varem on Selver võimaldanud gripivaktsineerimisi töökohal ja tööandja kulul, kuid huvi vaktsineerimise vastu oli leige ja seetõttu seda enam töökohal ei korraldata.

«Täpset statistikat pole peetud, aga isegi tööandja poolse hüvitamise korral lasid end vaktsineerida üksikud töötajad,» selgitas Vilu. «Tööandjana oleme huvitatud, et inimesed on terved ja tööl ning teeme selleks ka pingutusi. Paraku gripivaktsineerimise hüvitamine haigusjuhtude vähenemist kaasa ei toonud.»

Samas on Selver töötervishoiuteenust pakkuva partneriga kokku leppinud, et Selveri töötajad saavad end vaktsineerida soodushinnaga ning suurema grupi korral tullakse ka kohale.

Mõju pole selge

Eelmisel aastal lasi end Maxima poodides vaktsineerida 900 inimest. Erilaid avaldas lootust, et tänavu on osalejate hulk veelgi suurem, sest peamiselt kardetakse süsti ja vaktsiini võimalikke mõjusid.

Rimis on sel aastal huvilisi olnud 480. Eelmine aasta lasi ennast vaktsineerida 555 töötajat, 2008. aastal 325, 2007. aastal 467 ja 2006. aastal 604 töötajat.

Samas ei osanud Erilaid täpselt öelda, kas vaktsineerimine aitas gripijuhte vältida, sest kuigi vaktsineeritute seas oli haigusjuhtumeid vähem, polnud vahe tähelepanuväärne.

«Eks sellel aastal näe, kuidas läheb,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles