Sügisesed kohustuslikud iluprotseduurid naha ja juuste turgutamiseks

Liia Merino
, terviseajakiri ÜKS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Probleemne nahk vajab tähelepanu
Probleemne nahk vajab tähelepanu Foto: Shutterstock

Suvesuminad ja -saginad on seljataga ning nahk, huuled ja juuksed vajavad taas turgutust. Õnneks on olemas hulk ilutarkusi ja -vahendeid, millega neile uus eluvaim sisse puhuda. 

Kui ilm läheb külmemaks ja radiaatorid huugavad ruumides juba täie hooga, hakkab ka nahk kuivemaks muutuma. See tähendab, et nahk, mis mõnel sai pruuniks teiseks juuliks, asub häirekella lööma ja selle nõudmised suurenevad. Kõige tähtsamaks tööks saab jahedamal ajal naha liigse kuivamise vältimine, et pakkuda kaitset väliste rünnakute, sealhulgas viiruste, bakterite ja seente eest. Abi annab korralik päevakreem, mis seob niiskust ja ergutab naha kaitsevõimet. Head külma ilma kreemid sisaldavad sageli ravimtaimi ja taimeõlisid, nagu avokaado- või mandliõli. Tuntud talvine koostisaine on näiteks uurea, samuti rahustavad kuiva ja ärritunud nahka suurepäraselt termaalvee sisaldusega kreemid.

Selleks, et kreemid-seerumid tõesti hästi toimiksid, peab nahka puhastama eriti tähelepanelikult. Alusta pehme koorimise või vitamiinimaskiga, et surnud naharakkudest vabaneda. Sellega annab ka suvel tekkinud kortsukesi veidike mahedamaks triikida. Suuremat rõhku pane kaelale ja dekolteepiirkonnale, mille hooldus jääb sageli vaeslapse ossa. Paraku näitavad kahjustused ja kortsud end esimesena just seal. Igapäevane nahapuhastus olgu samuti leebe – ei mingit klassikalist seepi! Puhastusvahud või -piimad puhastavad märksa põhjalikumalt ja hoiavad nahka.

Ka kosmeetikaga on sügisel teised lood. Hea uudis on see, et meik ei sula enam maha nagu suvel – niisiis võib oma sisemise kunstniku jälle välja lasta ja meigipaletti hoogsamalt kasutada. Külluslikum koostis toodetes peidab pigmendilaike ja toetab naha kaitsemehhanismi, UVA/UVB kaitsest rääkimata.

C-vitamiini kuur

Turundusinstituudi Ipsose 2007. aastal tehtud uuringu tulemuste järgi kannatab umbes 62 protsenti naistest üle maailma pigmendihäirete all. Mida selle vastu ette võtta? Üheks tõhusaimaks vahendiks, millega ohjeldada pigmendilaike, reguleerida naha melaniinitootmist, ühtlustada nahatooni ja aeglustada naha enneaegset vananemist, peetakse vana head C-vitamiini. Ometi on selle kasutamine ilutoodetes olnud pea võimatu missioon, kuna see rikneb valguse toimel ülikiiresti. Tehnoloogia edusammude tõttu on aga pingutused lõpuks vilja kandnud.

Seega tasub sügisel ette võtta C-vitamiini seerumi kuur, kuna seerumites on vitamiinikogus suurim. Toime on tõhusam, kui kasutada seerumit hommikul ja õhtul. Kreemides on toimeainesisaldus küll väiksem, kuid neid võib seevastu kasutada aasta läbi. Vähemalt iga poole aasta tagant tasub tooteid vahetada, et nahk ei harjuks ühe tootega liiga ära. Apothekast leiab näiteks C-vitamiini sisaldavaid seerumeid, kreeme ja maske sellistelt tootjatelt nagu Iwostin, Sesderma, Novexpert ja It’s Skin.

Üldjuhul soovitatakse seerumeid ja toitvaid kreeme kasutada õhtuti, sest nahal on samuti oma ööpäevarütm – kindlad valgud nahas töötavad vaid öösel, teised päeval. Öösel omastab nahk intensiivsemalt toitaineid, mistõttu ongi loodud eraldi kreemid päevaseks ja öiseks kasutamiseks.

Hellitused huultele

Õrnad huuled vajavad erihoolt ja kaitset igal ajal, kuid sügistuultega tekivad kergesti lõhed, huuled kaotavad niiskust ja kisuvad valusasti. Kuna madalama temperatuuri juures on ka huulte verevarustus viletsam, on seegi üks põhjus, miks huuled kipuvad kuivama. Tõhusad on huulesalvid ja –võided, mis sisaldavad shea-võid, mesilasvaha ja E-vitamiini.

Sära juustesse

Päikesest ja mereveest räsitud juuksed pole sügiseks enam võluv vaatepilt. Abi on juukseõlidest ja -seerumitest. Võta ette intensiivhooldus toodetega, mis sisaldavad platsentaekstrakti ja kofeiini, hooldavaid taimeekstrakte või takjaõli, et turgutada tõhusalt juukseid juurtest otsteni ja parandada pisemaid vigu.

Kindlasti tasub kasutada juuksemaski. Ja kui juuksed juba läigivad, siis mis kuivusest siin enam rääkida!

Hooldatud jalad

Pikkade jalutuskäikude ja aktiivse eluviisi tulemusena on keha sügiseks vast sire ja tippvormis, kuid kas see kehtib ka jalgade kohta? Kui tallanahk on sarvestunud, lõhed kannas ja konnasilmad päka all, on asi elegantsist ja heaolust kaugel. Kuid asja annab parandada või vähemalt mahendada.

Jalgade hoolduse avamänguks sobib 10-minutine jalavann CCS jalavannisoola või Scholl Velvet Smooth pehmendava jalaleotusvahendiga. Esimene etapp seljataga, on aeg koorida – seda võib teha näiteks Baruffaldi kannariivi, jalaraspli, Scholli elektroonilise jalaviili või Pumice spa pimsskivi abiga. Õhemaks lihvitud tald muudab olemise ja sammu kohe kergemaks. Siis on aeg jalad loputada-kuivatada ning seejärel kreemitada korralikult rahustava või niisutava jalakreemiga.

Selleks sobib hästi CCS-i niisutav jalakreem, Maxiderma kanna- ja jalapalsam, Ciccarelli rahustav jalageel või Scholli Velvet Smooth jalgade intensiivne seerum

Pehmuse saab tagasi, kui kanda jalgadele ööseks paks kiht kreemi ja tõmmata jalga bambus- või puuvillasokid. Kui kannad on lõhenenud, on suur abi spetsiaalsetest suure uureasisaldusega toodetest, näiteks Eucerini kuiva naha jalakreemist.

Jalgadele lisab uut energiat massaaž. Võta pöid ja tald pöidla, nimetissõrme ja keskmise sõrme vahele ning masseeri seda ringjalt, pärast silu üle. Verevarustus on mudimise järel suurepärane ja seega saavad ka kreemid toimida eriti tõhusalt.

Õlil ja veel on võimsamad võnked, kui eeldada oskaks. Kui sügisrõskus painab hinge ja ihu juba väga jõuliselt, siis on parim aeg minna sooja vanni, kuhu on lisatud Decubali või BioNike-i hellitavaid-rahustavaid vanniõlisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles