Lastehalvatus võib Ukrainast Eestisse jõuda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastehalvatus on paljudes riikdies tänu vaktsineerimisele kadunud.
Lastehalvatus on paljudes riikdies tänu vaktsineerimisele kadunud. Foto: SCANPIX

Lääne-Ukrainas avastatud lastehalvatus võib jõuda Eestisse, sest seal on palju lapsi jäänud vaktsineerimata.

Pärast viie aastast vaheaega diagnoositi Lääne-Ukrainas kaks lastehalvatuse juhtu, üks haigestunutest oli kümnekuune ja teine nelja-aastane, teatas maailma tervisorganisatsioon 1. septembril. Haigus diagnoositi Taga-Karpaatias, mis piirneb Poola, Ungari, Rumeenia ja Slovakkiaga.

«Ukrainast võib poliomüeliit Eestisse jõuda reisijate või pagulastega, sest muud poliomüeliidi püsiva levikuga maad maailmas on Afganistan, Pakistan ja Nigeeria,» rääkis terviseameti epidemioloogia nõunik Kuuno Kutsar. Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel ringlevad lastehalvatust põhjustavad  polioviirused  terves Ukrainas, sest viimastel aastatel on palju lapsi jäänud vaktsineerimata. «2014. a oli Ukarinas laste hõlmatus poliomüeliidi vastu vaktsineerimisega 50 protsenti, kuid polioviiruste levikut on võimalik tõkestada siis, kui laste vaktsineerimisega hõlmatus on vähemalt 95%,» rääkis Kutsar.

Eestis oli mullu poliomüeliidi vastu vaktsineerimata 7099 last vanuses 7 kuud kuni 14 aastat, nendest 5316 last lapsevanemate keeldumise tõttu. «Seega, juhul kui vaktsineerimata ehk immuunkaitseta lapsed koonduvad kollektiividesse ja mõni eelnimetatud laps toob sinna polioviirused sisse, siis tekib puhang,» rääkis nõunik. Ta toonitas, et  Eestis ei ole senini midagi juhtunud tänu sellele, et laste üldine hõlmatus poliomüeliidi vastu vaktsineerimisega on kõrge, mullu oli vaktsineeritud 96,4% lastest. Aga ka tänu sellele, et  vaktsineerimata lapsed on hajutatud paljudesse kollektiividesse, kus muude immuunkaitset omavate laste olemasolu ei võimalda juhuslikult sisse toodud viirustel ringlema hakata ja lastehalvatust põhjustada.

   Viimane lastehalvatuse juht oli Eestis 1961.a, viimane lastehalvatuse epideemia 1958. «See likvideeriti tänu kogu elanikkonna poliomüeliidi vastu vaktsineerimisega elus-nõrgestatud poliovaktsiiniga,» rääkis Kutsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles