Patsientide nõukoda ei toeta saatekirjanõuet eriarstile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perarstil saab suunata patsiendi vajadusel eriarsti juurde
Perarstil saab suunata patsiendi vajadusel eriarsti juurde Foto: Marianne Loorents

Eesti Patsientide Nõukoja hinnangul võib silma- ja naistearsti juurde saamiseks saatekirjanõude kehtestamine kujuneda lisatakistuseks juurde pääsemisel.

Eesti Patsientide Nõukoda teatas, et ei toeta haigekassa kava kehtestada silma- ja naistearstide juurde saamiseks saatekirjanõue ning peab seda täiendavaks bürokraatlikuks takistuseks eriarsti juurde suunamisel, teatas nõukoja esindaja.

«Saatekiri ei asenda eriarsti, eriti juhtudel, kus perearstil puudub aparatuur ja väljaõpe vastavate seisundite hindamiseks. Nimetatud meede järjekordade kunstlikuks lühendamiseks ei saa töötada kasvõi juba seetõttu, et Eestis ei ole probleeme mitte ainult eriarstide, vaid ka perearstiabi kättesaadavusega,» seisab nõukoja avalduses.

Nõukoda märgib, et tervishoiusüsteemi üks eesmärke on haiguste ennetamine ja avastamine nende varajases staadiumis. «Kuidas saab seda eesmärki aga täita, kui ettepaneku tegemise ühe põhjusena on nimetatud haigusseisundit mittetuvastanud visiitide arvu suurenemist,» küsib nõukoda.

Ka märgib nõukoda, et enamusel perearstidest puudub pädevus ning võimalused hinnata patsiendi seisundit enne silmaarsti või günekoloogi juurde saatmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles