Vähiliit kogub annetusi mobiilse nahakabineti ostmiseks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilne nahakabinet näeks välja selline.
Mobiilne nahakabinet näeks välja selline. Foto: Eesti Vähiliit

Eesti Vähiliit alustab heategevuskampaaniaga «Aita avastada nahavähki!», et koguda annetusi uue mobiilse nahakabineti ostmiseks. Liit loodab, et tänu sellisele nahakabinetile jõuavad inimesed kiiremini nahaarsti juurde.

Vähiliit on oma 23 tegevusaasta jooksul näinud nii muret kui ka rõõmu, kuid üks on kindel - heategevus on olnud liidu töös suureks liikuma panevaks jõuks.

Nii näiteks pani heategevus sõna otseses mõttes 2009. aastal liikuma uue vähiliidu mammograafiabussi, mis sõidab Lõuna- ja Kesk-Eestis. Neis piirkondades on ka oluliselt tõusnud naiste sõeluuringus osalemise protsent, ulatudes mõnes maakohas isegi kuni rekordilise 70 protsendini, kinnitas vähiliit. Uuringuid selles bussis teostavad radioloogiatehnikud Tartu Ülikooli Kliinikumist.

Praegu on buss tänu annetajatele varustatud kaasaegseima digitaalse mammograafiga, mis on aidanud avastada rinnavähki veelgi täpsemalt.

Vähiliit märkis, et paraku ei näita vähk meie ühiskonnas taandumise märke ning mis puutub just nahavähki ja nahamelanoomi, siis näitab ta üha sagedamini oma agressiivset iseloomu.

Vähiliit juhib tähelepanu asjaolule, et Eestis avastatakse iga päev kolm uut nahavähi juhtu ning viimase kümne aasta vältel on haigestumus melanoomi Eestis kasvanud lausa poole võrra.

Melanoomi uusi haigusjuhte esineb Eestis igal aastal keskmiselt seitsmel mehel ja 14,5 naisel saja tuhande inimese kohta. Mittemelanoomseid pahaloomulisi nahakasvajaid esineb igal aastal 44 mehel ning 65 naisel saja tuhande inimese kohta.

«Eesti elanike sagenev reisimine päikeserohketesse riikidesse ja sealne mõõdutundetu päevitamine ning noorte üha tihedam solaariumi külastamine on kasvatanud pidevalt nahavähki ja naha melanoomi haigestumist,» nentis vähiliit.

Vähiliit toonitas, et varane haiguse avastamine tagab parima ravitulemuse. Mida väiksemate muutustega alustada ravi, seda lihtsam see on ja seda kindlamini saab ka terveneda. Paraku paljudes Eesti väikelinnades nahaarstide vastuvõtte ei toimu, mistõttu ei pääseta õigeaegselt arsti juurde.

Mobiilne nahakabinet näeks välja selline. Allikas:
Mobiilne nahakabinet näeks välja selline. Allikas: Foto: Eesti Vähiliit

Sel põhjusel alustabki vähiliit Eesti Nahaarstide Seltsi heakskiidul heategevuskampaaniaga, kogudes annetusi uue mobiilse dermatoloogilise diagnostika kabineti ostmiseks. See hakkab liikuma mööda Eestimaad, et kiirendada inimeste õigeaegset jõudmist nahaarsti juurde.

Annetada saab näiteks helistades telefoninumbrile 900 1013. Annetuse suurus on kümme eurot. Samuti saab raha üle kanda. MTÜ Eesti Vähiliidu arvenumber on EE562200221002163986.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles