Soome tudengid ei suuda ilma tabletita uinuda

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melatoniin on käsimüügis saadaval hormoonpreparaat, mis soodustab uinumist
Melatoniin on käsimüügis saadaval hormoonpreparaat, mis soodustab uinumist Foto: SCANPIX

Paljud üliõpilased vaevlevad suure koormuse tõttu unepuuduse, ärevuse ja stressi käes, mis ühel hetkel võib õpitulemustele halvasti mõjuda.

Selleks, et õppeedukuses mitte maha jääda ja piisavalt und saada, on viimasel ajal paljud hakanud uinumiseks tarvitama toidulisandit nimega melatoniin, teatab YLE.

Soome üliõpilaste tervishoiu teenistuse töötaja Minna Paavonsalo ütles, tudengid orienteeruvad apteegikaupade seas väga hästi ning oskavad melatoniinist abi otsida. Samuti on sealsed apteegid teatanud melatoniinipreparaatide müügi kasvust.

Melatoniin on looduslikult esinev hormoon, mis reguleerib inimese ööpäevast unerütmi. Inimese keha toodab õhtupimeduse saabudes öö hakul automaatselt melatoniini, kuid ärevuse korral võib sellest jääda väheks ning inimene peab uinumiseks melatoniini juurde manustama.

Preparaat on apteekides saadaval käsimüügis ning sisaldab ühe milligrammi melatoniini. Suurema annuse ostmiseks on vajalik arsti retsept.

Paavonsalo lisas, et viimasel ajal pöörduvad üliõpilased nende poole järjest tihemini jutuga, et ka käsimüügis olevad preparaadid pole piisavalt efektiivsed.

Üliõpilaste tervisega tegelev amet korraldab huvilistele regulaarselt nn elustiili kursusi, kus noortele täiskasvanutele antakse nõu oma kohustuste ja päevaplaanide paremaks korraldamiseks. Paavonsalo sõnul on kursuste eesmärk õpetada tudengeid ilma ravimiteta toime tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles