Teismeliste ohtlik ajaviide: heeliumi sissehingamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhupallist heeliumi sissehingamine ei ole paljudele võõras
Õhupallist heeliumi sissehingamine ei ole paljudele võõras Foto: Rein Säinas

Süütu soov «midagi lahedat teha» võib lõppeda ootamatult ja väga nukralt.

Harva mööduvad lastele ja noortele korraldatud üritused ilma õhupallideta. Värvilised lendavad pallid seostuvad ennekõike peomeeleoluga, kuid kui sellest jääb väheks, otsustatakse nendega muudki ette võtta, kirjutab Den za dnem.

Et olemist veelgi lõbusamaks muuta, otsustavad mõned teismelised õhupalle täitvat heeliumgaasi endale sisse hingata, et seejärel multikategelase häälega rääkima hakata ja kaaslasi lõputult naerma ajada. Nimelt mõjub heeliumgaas otseselt häälepaeltele ning suur osa teismelisi kasutab võimalust seda omal nahal järele proovida.

Kõrvalnähud ja tagajärjed

Heeliumi mõju häälepaeltele ei kesta kaua – kõigest mõne sekundi. Lastearsti Nelli Kalikova sõnul heeliumi sissehingamine narkootilist ainet ei oma: «Sellist meeleolumuutust nagu näiteks kanepi suitsetamine esile kutsub, heelium ei põhjusta. Hüsteeriline naermine on põhjustatud eelkõige sellest, et heeliumit hinganud inimese hääl erineb väga palju tema päris häälest ning kõlab naljakalt.»

Perearst Andrei Borisov aga hoiatas selle eest, et heeliumi toimel ei pääse kopsudesse samaaegselt hapnikku, mistõttu tegevus täiesti ohutu ei ole. Lisaks tungib heelium vereringesse ja kudedesse ning alandab hapniku taset organismis veelgi. Seega langeb hapnikuvarustus loetud sekundite jooksul, mis võib põhjustada pearinglust, iiveldust, peavalu ja korduvatel puhkudel ka minestamist.

Sarnaste tagajärjede eest hoiatab ka tööstusgaaside tootja «Aga». Ettevõte toob välja, et heeliumi sissehingamisel võib tekkida hapnikupuudus, mis võib põhjustada teadvusekaotust, lämbumist või koguni äkksurma. Kusjuures lämbumine sellisel puhul toimub ilma eriliste tundemärkideta.

Paraku leidub maailmas ka traagiliselt lõppenud juhtumeid. 2010. aastal põhjustas heeliumi hingamine Põhja-Iirimaal 13-aastase tüdruku surma südame seiskumise tagajärjel. Aasta varem suri samal põhjusel USA-s Californias 17-aastane noormees. Poisi isa sõnul oli laps endale heeliumikanistri ostnud ning tavatses sellega kilekotte täita, kust ta omakorda gaasi sisse hingas.

Eeskuju multikatest

Meedikute sõnul võib sage heeliumi hingamine sügavale kopsudesse tekitada vereringesse väikesi heeliumimullikesi, mis ei lõhustu. Kui selline gaasimullike ajuni jõuab, võib inimest tabada insult.

Juhul, kui heeliumi hingatakse õhupallist, võib hingamisteedesse sattuda ka selle sisepinnal olev talk, mis muidu takistab õhupalli kokku kleepumast. Talk hingamisteedes võib aga astmat põhjustada.

Seega ei tasuks mõne naljapakkuva momendi pärast tervisega riskida. Selle peale võiksid mõelda eelkõige multifilmide autorid, sest paraku on heeliumihäälega rääkimine multikates tavaline stsenaarium ning ei ole  imekspandav, et lapsed ja noored seda järele tahavad proovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles