Taldriku suurus mõjutab söögiisu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taldriku suurus määrab ära selle, kui heas vormis inimene on.
Taldriku suurus määrab ära selle, kui heas vormis inimene on. Foto: SCANPIX

Hiljutine uuring toob välja, et toiduportsjoni suurus mõjutab inimese söögiisu.

Cambridge’i ülikooli uuring rõhutab, et suurem taldrikutäis suurendab ka nende inimeste isu, kes tavaliselt väga teadlikult jälgivad oma toitumist, vahendab Independent. Uuringu läbiviinud teadlaste sõnul mõjutab taldrikutäie suurus oluliselt inimeste toitumisharjumusi. Väiksema taldrikutäie puhul võivad inimesed süüa oma tavapärasest normist kuni 16 protsenti ehk 280 kalorit vähem.

Üks uuringu läbiviijatest, dr Gareth Hollands Cambridge’i käitumis- ja terviseuuringute üksusest tõdes küll, et kuigi nende uuringu tulemused on iseenesest üpris ilmsed, lükkab see siiski ümber eelduse, mille kohaselt inimesed söövad rohkem üksnes seetõttu, et neil puudub enesekontroll. «Kui inimesed hakkavad vältima kas endale või teistele liiga suurte toidu- või joogikoguste serveerimist, siis vähendab see ka oluliselt ülesöömise ohtu,» märkis Hollands.

Suurbritannia haigekassa juhtiv toitumisspetsialisti dr Alison Tedstone kinnitas seda tähelepanekut. «Võttes arvesse, et kaks kolmandikku täiskasvanutest on ülekaalus või sõna otseses mõttes paksud, siis on oluline hoida nii süüa tehes, toitu ostes kui ka süües silma peal toiduportsjonitel, mis aitab oluliselt kaalu kontrolli all hoida,» sõnas ta.

Cambridge’i ülikooli uuringu aluseks võeti 61 varem läbi viidud teadustööd, mille raames koguti ülevaade rohkem kui 6700 inimese käitumisharjumustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles