Nõukogu: kõrgkoolide liitmised meditsiinihariduse kvaliteeti ei tõsta

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ arstiteaduskonna dekaani professor Joel Starkopf
TÜ arstiteaduskonna dekaani professor Joel Starkopf Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tartu ülikooli arstiteaduskonna nõukogu ei pea teadus- ja arendusnõukogu raportis tehtud ettepanekut liita tervishoiukõrgkoolid Tallinna ülikooliga mõistlikuks sammuks.

Nõukogu esmane nägemus on, et kõrgkoolid peaksid jääma iseseisvaks, ent kui liitumine on vältimatu, tuleks liitumisel lähtuda pädevusest ning liita nad Tartu ülikooliga.

16. septembril kogunenud TÜ arstiteaduskonna nõukogu kujundas teadus- ja arendusnõukogu raporti osas oma ühise seisukoha ning leidis, et kui eesmärk on kõrgem konkurentsivõime maailmas, siis kõrgkoolide matemaatiline liitmine mõne suurema ülikooliga kindlasti ei tõsta viimase rahvusvahelist konkurentsivõimet.

TÜ arstiteaduskonna dekaani professor Joel Starkopfi sõnul on esmane, et kõrgkoolid peaksid jääma iseseisvaks: «Nii Tallinna kui ka Tartu tervishoiu kõrgkoolid on teinud kiiduväärset tööd oma õppekavade ja õpikeskkonna arendamisel ning eriala populariseerimisel. Nende lõpetajad on Eesti tervishoiusüsteemis oodatud spetsialistid, konkurents õdedekooli õppima pääsemiseks on kõrge. Saavutatut hinnates võiksid tervishoiu kõrgkoolid jätkata iseseisvate asutustena.»

Nõukogus tõdeti, et kui ülikoolide ja kõrgkoolide liitmine osutub Eesti kõrgharidusmaastiku korrastamisel ja meditsiinihariduse taseme tõstmisel vältimatuks, siis liitmistegevuse juures peaks otsuse langetama lähtuvalt õppe- ja teaduskompetentsi olemasolust ja sisuliste väärtuste järgi. Leiti, et vaid nii jõutakse lähemale eesmärgile, milleks on piiratud ressursside tingimustes parima võimaliku kõrghariduse andmine ning Eesti konkurentsivõime tõstmine.

Sellest lähtuvalt näeb arstiteaduskonna nõugkogu, et tervishoiu kõrgkoolide puhul on ainukeseks loogiliseks ja mõeldavaks lahenduseks liitumine Tartu ülikooliga.

Sisulisi argumente on mitmeid. Esiteks kannab Tartu ülikool meditsiinivaldkonna kõrghariduse eest Eestis ainuvastutust. Tartu ülikoolis asub selle valdkonna teaduslik ning õppealane, rahvusvaheliselt hinnatud pädevus. «Eesti suuruses riigis ei saa me endale lubada maailma ühte kalleima haridusvaldkonna arendamist kahes eri kohas erinevate eesmärkidega,» ütles Starkopf.

Teiseks on tänapäevane arsti- ja õendustegevus tervishoius vältimatult integreeritud. Üha enam saab õdede tööülesanneteks tegevusi, mis seni olid vaid arsti pärusmaa. See eeldab ka vastavate õppekavade tihedat kooskõlastamist, et tagada patsientidele parimad lahendused täna ja tulevikus. «Sellist integreerituse ja sünergia võimalust pakuks tervishoiu kõrgkoolidele vaid Tartu ülikooliga liitumine,» ütles Starkopf.

Sünergia tekkeks nähakse suure potentsiaaliga valdkondadena Tartu ülikooli ja Tallinna tervishoiu kõrgkooli liitmisel ka farmaatsiaõpinguid ning koostööd hambatehnikute ja TÜ hambaarstiteaduse õppekavade vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles