Perearsti külastajad soovivad rääkida alkoholist

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol
Alkohol Foto: Rene Suurkaev

Iisi Kriipsalu, Natalja Gluškova ja Heli Tähepõllu korraldatud uuringu eesmärk oli välja selgitada perearstikeskust külastavate patsientide arvamusi alkoholi tarvitamisest rääkimise kohta.

Eesti Arstis avaldatud uuringust selgub,et perearstikeskust külastavad patsiendid soovivad alkoholi tarvitamise teemal rääkida küll.

Alkoholi liigtarvitamise varajane avastamine ja patsientide nõustamine perearstikeskuses võimaldab kaasa aidata patsiendi alkoholitarvitamise vähendamisele. Perearstide ja -õdede hinnangul on tegemist Eesti perearstisüsteemi sobiva tegevusega, kuid puuduvad andmed, kuidas suhtuvad alkoholi tarvitamise teema käsitlemisesse perearstikeskust külastavad patsiendid. Küsitlus viidi läbi seitsmes perearstikeskuses.

Küsimustikule, mis koosnes üheksast väitest, vastas 344 patsienti. 98 protsenti vastajatest nõustus väitega, et perearst või -õde võib patsiendile esitada küsimusi alkoholi tarvitamise kohta, kui see puudutab patsiendi tervist ja ravi. 96 protsenti vastajatest oli seisukohal, et perearst või -õde võiks soovitada patsiendile vähendada alkoholi tarvitamist, kui alkoholi tarvitamine mõjub patsiendi tervisele halvasti.

78 protsenti vastajatest ei tundnud end alkoholi tarvitamisest rääkides ebamugavalt. 67 protsenti vastanutest arvas, et perearst või -õde võiks mõne aja pärast uuesti patsiendiga rääkida alkoholi tarvitamise teemal.

Tervisekontrolliks või tervisekaebusega perearsti või -õe vastuvõtule pöördunud patsiendid suhtuvad alkoholi tarvitamise kohta küsimuste esitamisesse ja nõustamisse positiivselt ning peavad seda oluliseks. Seetõttu peavad uuringu läbiviijad oluliseks  arendada alkoholi liigtarvitamise varajase avastamise ja nõustamise tegevust Eesti perearstikeskustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles