Ohtlike haigetega võib varsti tegeleda politsei

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komisjoni istungil osalesid: Esimees Aivar Kokk, aseesimees Monika Haukanõmm, liikmed Marika Tuus-Laul, Viktor Vassiljev, Vilja Savisaar- Toomast, Liina Kersna, Maire Aunaste, Helmen Kütt, Jüri Jaanson ja Dmitri Dmitrijev. Kutsutud tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.
Komisjoni istungil osalesid: Esimees Aivar Kokk, aseesimees Monika Haukanõmm, liikmed Marika Tuus-Laul, Viktor Vassiljev, Vilja Savisaar- Toomast, Liina Kersna, Maire Aunaste, Helmen Kütt, Jüri Jaanson ja Dmitri Dmitrijev. Kutsutud tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. Foto: Erik Peinar

Riigikogu sotsiaalkomisjon toetas esmaspäeval nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse muudatusi, millega täiendatakse eriti ohtlikku nakkushaigust põdevale nakkushaigele tahtest olenematu ravi sätteid.

Lisaks arstile ja õele antakse ka ämmaemandale õigus korraldada immuniseerimist ning perearsti kohustatakse tagama immuniseerimise kättesaadavust oma nimistu patsientidele.

«Seaduse muudatustega antakse politseile õigus sekkuda ohtliku nakkushaiguse põdeja ravile allutamisel, kui ta on teistele ohtlik, keeldunud ravist, rikkunud ravirežiimi või on teadmata kadunud. Eriti ohtlike nakkushaiguste all mõeldakse eelkõige nakkushaigusi nagu tuberkuloos, katk või koolera,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Aivar Kokk.

Komisjonile eelnõu tutvustanud tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski selgitas, et riiki tulevatele pagulastele tehakse esmane tervisekontroll lennujaamas ja piiripunktides. Hiljem korraldatakse täiendav tervisekontroll majutuskeskuses või kohalikus omavalitsuses. Euroopa Liitu sisenenud pagulaste tervisekontroll toimub kõikides riikides.

Riigikogus on töös välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse muudatused, millega tehakse pagulaste tervise kontroll kohustuslikuks.

Eelnõu arutelu käigus tõstatati HIV-ennetuse teema. «Kuna Eestis on HIV-epideemia, sellel aastal on diagnoositud juba 182 uut nakatanut, siis peaks kaaluma HIV testide tegemist nakkushaiguse ennetamise abinõuna, kaasaarvatud ka pagulastele,» ütles sotsiaalkomisjonipoolne eelnõu ettekandja Vilja Savisaar-Toomast.

Eelnõuga väheneb tööandjal kohustus korraldada ja rahastada töötaja tervisekontrolli suure nakkuse edasikandumise riskiga tegevusaladel. Eelnõu järgi ei nõuta edaspidi enam töötajate regulaarset tervisekontrolli nakkushaiguste suhtes. Tervisekontroll jääb kehtima tervishoiu- ja sotsiaaltöötajatele, koolide ja lasteasutuste töötajatele.

Sotsiaalkomisjon otsustas saata valitsuse algatatud nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu esimesele lugemisele 30. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles