MMSi kõrval on teisigi ohtlikke imeravimeid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50 ml kolloidhõbeda lahuse pudel.
50 ml kolloidhõbeda lahuse pudel. Foto: Kuvatõmmis

Üks aine, mida alternatiivmeditsiini usku inimesed peale MMSi tõhusa antibiootikumina propageerivad, on kolloidhõbe, mida ei tohi Eestis ravimi nime all müüa, ainet võib teatud kontsentratsioonis üksnes välispidiselt kasutada.

Internetiotsingu põhjal tuleb välja, et kolloidhõbedat müüvad Eestis 50-milliliitristes pudelites näiteks Looduspere ökopood ja veebileht mahekaup.eu, selle hind jääb 16–17 euro vahele. Kui esimeses on toote kirjeldus väga lakooniline ja ühtegi ravimile viitavat omadust ei ole välja toodud, siis kuni eilseni oli mahekaup.eu veebilehel antud otseseid juhiseid ka selle kasutamiseks ravi eesmärkidel, sealhulgas lastele seespidiseks manustamiseks. «Laste ravimine kolloidhõbedaga – igasuguste kõhuhaiguste korral asendamatu vahend,» seisab tootekirjelduses.

Muuhulgas on selle kõrval välja toodud ka kõrvalmõjud, mis võivad lastel tekkida ning mis on ohtlikult sarnased MMSi manustamisega. Nimelt seisab seal, et laps võib selle rohelise massina välja oksendada, peab olema paar päeva voodirežiimil ja paraneb paari päevaga. Samasuguseid eestikeelseid libaravijuhiseid – kuidas peaks kolloidhõbedat seespidiselt manustama nii täiskasvanutele kui ka lastele – leidub veel teisigi. Seejuures on veel rõhutatud, et eelistatav oleks seda manustada puhtal kujul, kuid võib segada ka vee või mahlaga.

«Kolloidhõbeda toodetel ei ole ravimi müügiluba – seda kasutatakse kosmeetikatoodetes ja ainel on mikroobidevastane toime,» selgitab ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso, nentides siinjuures, et mõnd kolloidhõbedat sisaldavat toodet reklaamitakse tõesti sobimatu infoga ja sellest on asutus ka tarbijakaitseametile teada andnud. «Ravimile omaseid väiteid ja näidustusi kosmeetikatoodetel ja toidulisanditel ei ole muidugi lubatud kasutada,» sõnab Plakso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles