Katastroofiõppus sulgeb mõneks tunniks pealinna haigla EMO

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Tallinna Keskhaigla
Lääne-Tallinna Keskhaigla Foto: TOOMAS HUIK/POSTIMEES/SCANPIX

Seoses täna Tallinna haiglates toimuva katastroofiõppusega võib olla häiritud Lääne-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna (EMO) töö aadressil Paldiski mnt 68, mistõttu palub haigla erakorraliste tervisemuredega pöörduda teiste haiglate EMO-sse.

«Kiirabiga oleme kokku leppinud, et 1. oktoobril meile erakorralisi patsiente ei tooda – küll aga palume mõistvat suhtumist just neilt inimestelt, kes tulevad meie EMO-sse iseseisvalt ja keda võidakse õppuse tõttu suunata edasi teise haiglasse,» sõnas Lääne-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja dr Anžela Popova, rõhutades, et abita raskete terviseprobleemidega patsiendid õppuse tõttu kindlasti ei jää.

16 korda toimuva traumapäeva nime kandval õppusel mängitakse läbi suurõnnetus, mille järel tuuakse «kannatanud» Lääne-Tallinna keskhaigla EMO-sse abi saama. Osakond võib seega olla ajutiselt ülekoormatud ja ooteajad tavapärasest pikemad. Tänane õppus algab Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) psühhiaatriakliiniku (Paldiski mnt 52) ja Lääne-Tallinna keskhaigla (Paldiski mnt 68) territooriumil orienteeruvalt kell 13.00 ja kestab orienteeruvalt kella 16.00-ni.

«Seekord mängime suurõnnetust läbi psühhiaatriakliinikus, testime kliiniku ühe osakonna evakuatsiooniplaani tuletõrjehäire korral. Lisaks anname brigaadidele erineva temaatikaga simulatsiooniülesandeid nagu taaselustamine, hulgitraumadega patsientide abistamine ning triaaž väli- ja haiglatingimustes,» kirjeldas traumapäeva eestvedaja, PERH kiirabikeskuse juhataja dr Arkadi Popov õppusel plaanis olevaid tegevusi.

Kasutusele tuleb ka välihaigla, mis pannakse üles koostöös Tallinna kiirabiga. Traumapäeva eesmärk on harjutada eri valdkondade koostööd, hinnata kiirabi tegevust kriitilises seisundis patsiendi abistamisel ning testida Lääne-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna katastroofiplaani. «Haiglana peame olema valmis kõikvõimalikeks ohuolukordadeks, sest meist sõltub patsientide elu ja tervis. Eriolukordade läbimängimine aitab meil üles leida kitsaskohad oma töös ja õppida vigadest enne, kui on hilja,» selgitas Lääne-Tallinna keskhaigla EMO juhataja.

Ehkki traumapäeva käigus mängitakse läbi ka «kannatanute» haiglaravile paigutamine, ei tohiks õppus haigla teiste osakondade tööd olulisel määral häirida, küll aga võib traumapäeva toimumise ajal on Kristiine linnaosas liikumas tavapärasest tunduvalt rohkem kiirabisõidukeid. «Selleks, et minimaalselt häirida igapäevaelu, sõidavad kiirabibrigaadid järgides kõiki liikluseeskirja reegleid ning ei kasuta vilkureid ega sireene,» kinnitas dr Popov PERH-ist.

Traumapäeval osaleb kokku neli kiirabibrigaadi – kolm PERH-i kiirabibrigaadi ja üks Tallinna kiirabi brigaad. Lisaks kiirabibrigaadidele osalevad traumapäeval Lääne-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna meedikud ning kannatanuid mängivad Eesti Kaitseväe ajateenijad. Traumapäev lõpeb orienteerivalt kell 16.00.

PERH korraldas eelmise traumapäeva mullu 5. veebruaril Tallinna tervishoiukõrgkoolis. Stsenaariumi järgi toimus spordi massüritusel suurõnnetus. Suurõnnetuse tagajärgede likvideerimisel võtsid osa erinevad kiirabibrigaadid eesmärgiga harjutada omavahelist koostööd. Õppuse käigus sai PERH harjutada suure hulga kannatanute vastuvõtmist lühikese aja jooksul. Toona võttis õppusest osa viis kiirabibrigaadi. Sarnased traumapäevad on toimunud ka Rakveres, Haapsalus, Raplas, Hiiumaal jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles