Lugeja nipp külmetuse vastu: soojendatud Coca-Cola ingveriga

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugejad jagasid nippe, kuidas külmetust tõhusalt ravida.
Lugejad jagasid nippe, kuidas külmetust tõhusalt ravida. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Igal inimesel on meetodid, kuidas tüütu ja häiriva külmetushaigusega võidelda. Siin on mõned lugejate nipid neile, kes tunnevad, et külmetus hakkab tasahaaval ligi hiilima ja võimust võtma.

Päevakübara tinktuur ja küüslauk

«Ennetamiseks ja leevendamiseks sobib päevakübara tinktuur, küüslauk ja sidrunivesi,» sõnas üks lugejatest. Ta selgitas, et kui viirusnohu hakkab tüütama, siis tasub ka ninna tilgutada küüslauguõli segatuna oliivõliga. «See võtab silmist vee välja, aga alustuseks tasuks teha lahjem segu ehk vähem küüslauku ja kui tunned, et kannatab, siis küüslauguõli juurde lisada.»

Ta on arvamusel, et küüslauk tapab efektiivselt baktereid ja alandab turset ning teisalt on see ainukene meetod, mis temal nohu vastu on aidanud. «Näiteks mee söömine on rohkem ennetamiseks ja muidu kasulik, aga nohu ja köha vastu kindlasti ei aita,» arvas lugeja.

Ennetamiseks soovitatakse iga päev võtta ka üks teelusikas punase päevakübara tinktuuri. Kui tunned, et said külma, siis kogust suurendada kahe supilusikani. «Olenevalt organismi immuunsusest ei haigestu või äärmisel juhul põed kergemini ja kiiremini ning kõige efektiivsem on tarvitada ise valmistatud tinktuuri,» märkis lugeja, kes usub päevakübara toimesse.

Sellega, et küüslauk aitab, on paljud päri. Selle manustamise viise on ka erinevaid. Võimalus on lõigata võileiva peale viilud kui ka küüslaugu küüs ninna pista. «Ajab küll aevastama, aga aitab mõjusalt nohu vastu,» on üks lugejatest kindel.

Kartuli aur ja kuumad joogid

«Köha ja kurgu kareduse puhul tuleks hingata soola tolmu ja seda mitu korda päevas,» lausus lugeja, kes on seda meetodit proovinud. Ta sõnas, et kui enesetunne läheb kehvaks ja nina hakkab uuesti vett jooksma, siis tuleb jälle tolmu sisse hingata.

Selgus, et nii mõnigi on päri, et nohu vastu aitab ka kartuli aur või ninarohi Pinosol. Samuti mustsõstra- ja vaarikamoosi tee. Tuuakse esile nelki, cayenne pipart, kaneeli, ingverit ja sidrunit, mida teega lahjendada.

«Tasub Coca-Cola't potis soojendada ja ingverit lisada. See ei maitse pooltki nii halvasti kui kõlab ja töötab hästi kurguhädade, palaviku ja nohu korral,» sõnas lugeja, kellele meeldib erinevaid ravimisviise eksperimenteerida. «Kui julgust selle joomiseks puudu jääb, siis võib leivale sibulat ja seda süüa,» pakub ta alternatiivi.

Mai sõnas, et kui nohu hakkab endast märku andma, toimib temal aaloe sprei. «Pihustan spreid nii tihti, kui meenub ja lisaks teen õhtul kuuma jalavanni ning joon kuuma grokki, kuhu lisan kuhjaga mett, konjakit või rumm ja hommikuks olen terve,» märkis Mai.

Maria arvates on kõige parem kodune ravim värske ja kuivatatud piparmünt, põdrasammal, sidruni ja ingveritee meega. «Antud segul lasen 15-20 minutit tõmmata ja siis lisan mett, see toimib väga hästi,» sõnas ta. Samuti on ta seda meelt, et kardemon sooja piimaga parandab enesetunnet.

Jalavann ja keedumunad sokkidesse

«Kui mu lapsel on köha või nohu, siis teen talle alati sinepivanni jalgadele,» sõnas Kati, kes selgitas, et vesi peab olema võimalikult kuum. Ta õpetab, et natuke sinepipulbrit sisse ja las laps istub rahumeeli 10 minutit. «Pärast seda kaelani teki alla sooja ja külmetushaigus on kahe-kolme päevaga läinud,» ütles Kati.

Kui köha vaevab ja ei lase magada, siis pane sibula lohud sokkidesse ja sokid ööseks jalga, nii saad magada köhata. «Või kui tunned, et tõbi on kallale tulemas, siis täiskasvanutele soovitan korralik pits valget viina,» sõnas lugeja, kellel säärane meetod aitab külmetusega efektiivselt võidelda.

Üks naisterahvas märkis, et tema on suisa mitu tõhusat raviviisi. «Roheline tee sidruni ning meega, juua kolm kruusitäit päevas - haigus läheb üle nii paari nädalaga,» lausus ta. Samuti lisas, et kord päevas hingata sisse kuuma kummeliauru, rätik üle pea, et aur ei hajuks. «Tasub panna keedetud kuumad kanamunad sokkide sisse ja hoida neid nina külgedel ja võib kindel olla, et nohu on kahe nädalaga unustatud,» juhendas naine.

Immuunsusele kunstlik tõuge

Palavik on keha reaktsioon selleks, et suurendada immuunsüsteemi aktiivsust. «Kui olen külmetanud, siis tõstan kehatemperatuuri kunstlikult: soe vann, kuum tee tilgakese konjakiga, et laiendada kapillaarveresooni ja seejärel lähen teki alla higistama,» jagas lugeja nippi.

Nii mõnedki kirjutasid, et on avastanud enda jaoks lahtise aknaga magamise. «Loomulikult pole mõistlik kohe -20 kraadiga lahtise aknaga magama jääda, seega tuleb alustada järgemööda,» kirjutas üks lugejatest ja lisas, et suvel on hea aeg eksperimenteerimisega alustada. «Nii võib unustada kõik külmetushaigused,» on ta arvamusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles