Mida kujutab endast Gerd Kanterit tabanud «sportlase song»?

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter kergejõustiku Eesti meistrivõistlustel
Gerd Kanter kergejõustiku Eesti meistrivõistlustel Foto: Tairo Lutter

Kümme tiitlivõistluste medalit võitnud Gerd Kanter käis karjääri esimesel operatsioonil, kui Saksamaal lõigati tema vasakul jalal niinimetatud sportlase songa.

Ortopeed ja sporditraumatoloogia spetsialist Mihkel Mardna selgitas Postimehele, et klassikalisest songast eristab nn sportlase songa see, et puudub nähtav ja käega katsutav väljasopistus.

«Gerdil on kevadest saati kubemevigastus, mida nimetatakse sportlase songaks. Spordi traumatoloogias on see üsna levinud termin, kuid tegemist pole siiski tavalise songaga, mida paljud inimesed on võib-olla ise kogenud,» ütles Mardna.

Enamasti põhjustavad ortopeedi sõnul sportlase songa treeningu käigus tekkinud korduvad mikrotraumad, mis kujunevad pikema aja jooksul: «See pole kindlasti ühe traumaepisoodi tagajärg. Armkoe sees ja lihaskiudude vahel on üks närv pikema perioodi jooksul kahjustada saanud ning see põhjustab ka valu,» selgitas Mardna.

Sportlase songa puhul oleneb ravi konkreetsest kahjustusest. «Lõikuse käigus muudetakse kahjustunud närv tundetuks. See kas lõigatakse läbi või süstitakse sinna 96 protsendilist alkoholi, mis suretab närvi,» ütles Mardna.

Spordiarsti sõnul vajas Kanter spetsiifilise patoloogia tõttu väga kogenud lähenemist: «Songa lõigati vasakul jalal, mis saab Kanteri puhul ketast heites põhilise koormuse.»

Mardna sõnul võib kergemal juhul paranemine toimuda juba mõne päevaga, kuid Kanteri raviarst prognoosis, et tõsisemast koormusest saab rääkida ehk kahe-kolme nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles