Eesti arstide imeravim võib tulevikus päästa miljoneid jalgu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kanal2

Taastava Kirurgia Kliiniku kirurgid Andrus Loog ning Olavi Vasar on välja töötanud ravimi, mis võib tulevikus päästa miljoneid jalgu üle maailma amputeerimisest.

Eestis amputeeritakse igal aastal 400 kuni 450 jalga. Üle maailma jäävad inimesed oma kehaosast ilma aga lausa iga 20 sekundi tagant.

Alates 2011. aastast on Andrus Loog ning Olavi Vasar töötanud meetodi ning ravimi kallal, mille puhul oleks võimalik koos inimese sees paiknevate rasvarakkudega kiirendada inimesel veresoonte tekkimise protsessi, mille puhul oleks võimalik amputeerimist parimal juhul täielikult ära hoida.

«Me otsime midagi muud, sest jääme oma igapäevases kliinilises töös hätta ega suuda patsiendile pakkuda seda, mida ta sooviks ja loodaks ning peame seetõttu haigusele alla vanduma ning jala amputeerima,» tunnistab 2014. aastal Eesti Aasta arstiks kuulutatud Andrus Loog.

Viimased poolteist aastat on Loog ja Vasar katsetanud ravimit loomkatsetes. Kuidas meditsiinimaailma täielikult muutev ravim hetkel loomade peal toimib ning kui positiivsed on tulemused, võib täna näha Kanal2 saates Radar.

«Radari» teine lugu räägib vandeadvokaat Aivar Pilvest. Tema klientide seas on nii tipp-poliitikuid, sportlasi kui suurärimehi. Viimased nädalad on Pilvel lennanud kiirelt. «Nende paari avalikult teadaoleva juhtumi tõttu on see viimase kuu aja töögraafik hullumeelselt segi pööratud,» tunnistab ta.  Pilv on seotud nii Tallinna Sadama korruptsiooniasjaga, kus kaitseb riigifirma endist juhatuse liiget Allan Kiili kui Edgar Savisaare altkäemaksuskandaaliga, kus tema kliendiks on Savisaare sõbrast suurärimees Alexander Kofkin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles