Miks tabab naisi seksijärgne masendus?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Meeleolu langus pärast igati rahuldustpakkuvat vahekorda pole naiste seas sugugi ebatavaline.

Värske uuring leiab, et tegemist on muutusega naiste hormoonides, mida pole seni piisavalt uuritud, kirjutab medicaldaily.com.

Emotsionaalsed muutused on evolutsiooniliselt seotud eluspüsimiseks vajalike funktsioonidega. 230 uuringus osalenud naist pidid üles täheldama sellised tunded nagu ärevus, agressiivsus, kurbus, masendus, melanhoolia ja soov nutta vahetult pärast seksi.

Avastati, et 46 protsenti vastanutest oli kogenud vahekorrajärgset rahutust ja kurbust vähemalt ühe korra ning 5,1 protsenti väitsid, et on kogenud meeleolulangust mitmel korral viimase kuu jooksul. Küll aga ei täheldanud vastajad seost seksijärgse kurbuse ja partneritevahelise intiimsuse püsimisel.

«Tahame saada põhjalikumaid teadmisi sellest, miks naised kogevad tuju- ja meeleolulangust seksijärgselt,» ütles üks uuringu autoritest dr Robert Schweitzer. «Loodetavasti on esimesest uuringust abi neile naistele, kes arvasid seni, et on selle murega üksi. Seksijärgne masendustunne naiste seas on üsna levinud hormonaalne kõikumine,» lisas ta.

Praegu on teadlaste esmane hüpotees, et meeleolulangus toimub vaid orgasmile järgneva hormoonide kõikumise tõttu. Schweitzeri sõnul peab selle kinnitamiseks teemat edasi uurima, sest meeleolu võib seksuaalvahekorra järel langeda ka orgasmini jõudmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles