Juristid arutavad kloordioksiidi juhtumist tingitud seadusmuudatusi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MMSi näidised.
MMSi näidised. Foto: mmsperusalud.com

Homme kohtuvad erinevate ametkondade juristid, et kloordioksiidi juhtumist lähtuvalt analüüsida ainega seotud küsimusi ning seaduste täiendamise või muutmise vajalikkust.

«Vastav kokkulepe sõlmiti 24. septembril sotsiaalministeeriumis toimunud kohtumisel politsei- ja piirivalveameti, terviseameti, ravimiameti ja tarbijakaitseameti esindajatega,» ütles terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Tema sõnul leiti ligi kolm nädalat tagasi toimunud kohtumisel, et kehtiva õigusliku regulatsiooni asjakohasust taoliste juhtumite menetlemisel tuleks analüüsida ning vajadusel ka täpsustada ja/või täiendada seadusandluse regulatsiooni kloordioksiidi või muude sarnaste ainete käitlemise, vahendamise ning tarvitamise osas.

«Terviseamet tuletab meelde, et kõikide mürgistuskahtluste või mürgistuste korral on võimalik infot ja nõu küsida terviseameti mürgistusinfoliinilt 16 662, kuhu helistamine on anonüümne ning kõnedele vastatakse kõikidel nädalapäevadel ööpäevaringselt,» rääkis Saluri, juhtides samaaegselt tähelepanu ka pärast septembrikuist kohtumist koostatud MMSi ja DMSO faktilehele, mis on kättesaadav sotsiaalministeeriumi kodulehel.

Sotsiaalministeerium omakorda paneb inimestele südamele, et igaühel on kohustus anda teada abivajavast lapsest kas politseile või kohaliku omavalitsuse lastekaitsetöötajale. Lastega seotud infot saab anonüümselt jagada ööpäevaringsel tasuta lasteabi telefonil 116 111 (Skype: Lasteabi_116111).

Septembri keskel kirjutas Eesti Päevaleht, et Eestis on rühmitus, mis peab mürgist kloordioksiidi imeravimiks ja annab seda ka lastele. Facebooki kinnisesse gruppi kuuluvad inimesed arvavad, et MMSiga saab ravida kõike alates külmetusest kuni autismi ja aidsini. Lastel kloordioksiidimürgistusega kaasnevat oksendamist ja kõhulahtisust peavad nad aine ravitoime ilminguks.

Terviseameti teatel kasutatakse MMSi enamasti tööstuses, samuti desinfitseerimisvahendina. Selle sissevõtmine on ohtlik ja võib põhjustada pöördumatuid tervisekahjustusi. Kloordioksiidi tarvitamisega võivad kaasneda oksendamine, kõhulahtisus ja väga halb enesetunne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles