Nipid, kuidas kodust eemal hästi magada

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõrsil uinumine põhjustab paljudele raskusi
Võõrsil uinumine põhjustab paljudele raskusi Foto: SCANPIX

Reisimise või külaskäikude puhul on paljudel inimestel raskusi võõras keskkonnas uinumisega.

Paljud meist eeldavad, et magavad koju jõudes unevõla täis, kuid paraku ei korva see tagantjärele midagi, kirjutab Huffington Post. Lisaks mõjub kehv uni reisi või külaskäigu kvaliteedile.

Mõned soovitused aitavad head und tagada ka väljaspool kodu.

Tõuse ja ärka samal ajal kui tavaliselt

Inimese keha armastab stabiilsust, mistõttu võiks hea enesetunde nimel unegraafik võõrsil olles samaks jääda. Tõusmise ja ärkamise kellaajad võiksid jääda tunni aja piiresse harjumuspärasest.

Matki kodust keskkonda

Eriti kui reisite lastega, tasuks kodust kaasa võtta mõni tuttav asi, mis on seotud une-eelse ajaga. Selleks sobivad kaisukarud, sussid, padi, oma rätik või muud sarnast. Abi võib olla ka kõrvatroppidest ja silmaklapist.

Valmistu segajateks

Olenemata sellest, kas ööbite viie tärni hotellis või sõbra diivanil, võiks ootamatuteks juhtudeks valmis olla. Siingi aitavad kõrvatropid ja silmaklapp, tuttav lõhnaõli või kehakreem. Isegi, kui tropid ja klapid kasutusse ei lähe, annab nende olemasolu kindlustunde, et vajadusel saaks neid kasutada.

Valmistu ajavaheks

Kui reisite pika vahemaa, siis ajavahe on üks põhilisi kehakella segajaid. Eriti tähelepanelik tuleks olla reisides läänest itta, sest päev muutub sedasi pikemaks.

Kuna kehakell ja unerütm on tugevas sõltuvuses ka söögiaegadest, soovitavad mõned uuringud sihtkohta jõudes toiduga mitte liialdada ning süüa järgmise einena hommikusöök, mis kattuks harjumuspärase kellaajaga.

Teine oluline tegur ajavahe maandamisel on valgus. Valguse reguleerimisega saab oma päeva vastavalt vajadusele kohandada, et see ei muutuks liiga pikaks ega jääks liiga lühikeseks.

Apteekides on käsimüügis saadaval ka melatoniini ehk unehormooni kapslid, mis on mõeldud spetsiaalselt ajavahega toimetulemiseks. Melatoniini asemel võib abi otsida ka kirsimahlast, millel on sarnane toime.

Ole mõõdukas

Reisil olles tekib paljudel soov uusi huvitavaid toite maitsta ja alkoholiga tähistada. Kuid kui ülikooliaastad on seljataga, ei tule keha äkiliste muudatustega nii hästi toime ning ülesöömine või –joomine annavad tunda mitu päeva.

Suuremad eined võiks süüa päeva esimeses pooles ning väiksemad jätta õhtuks. Kokteilide vahele tasub juua rohkelt vett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles