Kümme väärt harjumust, mis ennetavad ülesöömist

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühekülgne menüü tekitab isu ebatervisliku toidu järgi
Ühekülgne menüü tekitab isu ebatervisliku toidu järgi Foto: SCANPIX

Toiduga liialdamist ja ülesöömist põhjustavad nii enda piiramine kui ka ühekülgne menüü.

Inimeste elustiiliga sobivad erinevad harjumused, ent järgnevad kümme viisi on abiks paljudele tasakaalu säilitamisel, kirjutab myprotein.com.

Vabane rämpstoidust

Kui kodus on rämpstoitu, palju komme ja maiustusi, on kiusatus nende järele samuti suurem. Seega tuleks tühjadest kaloritest oma kappides ja sahtlites vabaneda. Juhul, kui ei raatsi neid ära visata, võiks hoiduda uute ostmisest.

Varieeri menüüd

Juhul, kui sööd igal hommikul võileibu või igal lõunal suppi ja salatit, tekitab see tüdimust. Tüdimus viib paraku soovini millegi ebatervislikuga patustada. Selle asemel võiks laiendada oma igapäevast menüüd erinevate tervislike retseptidega – sedasi pakud oma maitsemeeltele pidevalt midagi uut ning oht libastuda on väiksem.

Planeeri ette

Toidukordade planeerimine on suurepärane harjumus ja kindla peale minek. Selleks võid iga suurema roa valmistades selle väiksemateks portsudeks jagada ja külmkappi tõsta. Või kui oled reisile minemas, võta kaasa tervislikke vahepalu, et toidukordade vahe liialt pikale ei veniks.

Puhkus ja taastumine

Trennijärgset puhkust ei tasu alahinnata, sest kui keha välja ei puhka, tekib suurem söögiisu ning langeb sooritusvõime. See viib keha tsüklisse, kus väsimus ja isud hakkavad soovitud tulemuste vastu töötama.

Liha ja pähklid hommikusöögiks

Nii kummaline kui see ka ei tunduks, on selline kombinatsioon tõestatult parim viis rasvapõletuse käivitamiseks ja pikaajalise täiskõhutunde tekitamiseks. Soovi korral võib proovida ka teisi kombinatsioone headest rasvadest ja valgust, kuid kindlasti ei tohiks hommikusööki söömata jätta. Sel juhul on hilisem ülesöömine pea garanteeritud.

Kõndimine

Kõndimine on hea viis kulutada lisaks trennile veelgi rohkem kaloreid. Auto- või bussisõidu asemel võiks mõnel päeval proovida need asendada kõndimisega.

Rohkem kiudaineid

Kiudainerikkal menüül on tõestatud eelis rasvade põletamisel ja need tekitavad mõnusa täiskõhutunde. Süües rohkem puu- ja juurvilju, pähkleid, seemneid ja teravilja hoiame ka seedimise korras. Kindlasti tuleks eelistada kiudaineid saada toidust, mitte toidulisanditest.

Intervalltreening

Kõrge intensiivsusega intervalltrenn on rasvapõletuseks väga efektiivne. Intervalltreening on tegelikult isegi tulemuslikum kui jooksmine või rattasõit, sest pulsil ei lasta püsida ühel tasemel. Intervalle võib ka iseseisvalt teha, sedasi kulutab keha sama aja jooksul rohkem kaloreid.

Piisav uni

Hea ööuni on paraku paljude seas endiselt alahinnatud. Une ajal taastub keha koormusest kõige paremini ning trenniga soovitud tulemused on kiiremad välja paistma. Igal öösel peaks magama vähemalt seitse tundi, kuid väljapuhkamiseks võiks mõnel ööl ka kaheksa ja üheksa tundi magada - sedasi ei pane kurnatus ebatervisliku toidu järele haarama.

Vesi

Janu kustutamiseks on parim jook puhas vesi. Kuna inimese keha koosneb 60 protsendi ulatuses veest, on eluks vajalike protsesside ja rakuainevahetuse tööks vee joomine väga vajalik. Eriti oluline on vee- ja mineraalainete taastamine organismis pärast rasket treeningut. Kui keha piisavalt vett ei saa, võib inimene janu kergesti näljaga segamini ajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles