Piimatooted vähendavad hambaaukude teket

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatoodetel on hambaauke ennetav toime.
Piimatoodetel on hambaauke ennetav toime. Foto: PantherMedia

Eesti Toiduliit räägib koostöös Hambaarstide Liidu presidendi dr Marek Vingiga piima ja piimatoodete kasulikust mõjust hammaste heale tervisele.

Piimas ohtralt sisalduv kaltsium muudab luukoe tugevaks ja aitab hammastel mineraliseeruda. Inimene omastab toorpiimas leiduvat kaltsiumit kõige kergemini. Kaltsiumi soovitav päevane kogus täiskasvanu kohta on 1000 milligrammi.

«Ligi 99 protsenti kaltsiumi varudest on tallel luudes ja hammastes. Kuna ainevahetuse käigus viiakse kaltsiumit pidevalt organismist välja, on väga oluline seda toiduga juurde saada ning piim on selles osas üks kättesaadavamaid ja tõhusamaid vahendeid,» kinnitab dr Vink. Tunnustatud hambaarst lisab olulise fakti, soovitades juba nooruses õiges koguses kaltsiumit tarbida, et pääseda hilisemas eas luuhõrenemisest ja kehvadest hammastest.

Piimas on mitmeid hammastele olulisi ained

Piim sisaldab lisaks kaltsiumile ka erinevaid valkusid ja fosforit. Fosfor on vajalik hammaste kasvu ja tugevnemise jaoks. Piimas sisalduvad valgud on aga kõikide organismide ehitamiseks ja nende funktsioneerimiseks vajalike aminohapete allikas. Piima mitmekesine mikroelementide sisaldus tagab organismi erinevate rakkude normaalse arenemise, mis peegeldub lisaks küünte, juuste ja naha tervisele, ka hammaste heas olukorras.

Eriti kasulik toit on piimatoodetest nimelt juust, sest see kaitseb hambaid söömisel tekkiva happe eest, mis lagundab hambaid. «Pärast põhiroa lõpetamist soovitan tarbida just kõvasid juuste. Lisaks kahjuliku happe tõrjumisele, pakuvad need hammastele ka tarvilikku närimist - viibides suus pikemat aega, stimuleerib juust sülje eritumist, mis aitab hammastelt toiduosakesi eemaldada,» selgitab Marek Vink piimatoodete häid mõjusid hammastele.

Et auke oleks vähem

Lõpetuseks lisab hambaarst tõsiasja, mis ehk tundub paljudele üllatav, aga enamusele üks olulisemaid asju, kui hammastest rääkida. «Piimavalk koos kaltsiumi ja fosfaadiga hoiab ära hammaste kõvakudede pehmenemise, mis juhtub, kui suhkrut ja magusat tarbida,» lisab Vink. Ja lisab teada-tuntud tõe, mida saab igaüks järgida -  selleks, et hambad püsiksid terved, tuleks näksida võimalikult harva ning toidukordade vahel kustutada janu puhta veega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles